Tokió 2020

2021.06.30. 11:15

Véglegesítették az olimpián induló magyar birkózócsapatot

Az eredetileg kvalifikált hat magyar birkózó lesz ott a szőnyegen Japánban.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöksége véglegesítette a tokiói olimpián induló csapat összetételét. A sportágban nem maguknak, hanem az országuknak szereztek kvótát a versenyzők, de Németh Szilárdnak, az MBSZ elnökének javaslatára az elnökség korábban azt a döntést hozta, hogy az utazzon, aki kivívta a részvételi jogot. Az MBSZ szerdai hírlevele kiemeli, hogy ezen az elven nem kellett változtatni sérülés vagy betegség miatt, tehát az eredetileg kvalifikált hat magyar birkózó lesz ott a szőnyegen Japánban.

A nőknél a 2013-ban világbajnok, idén Eb-2. Sastin Marianna (62 kg) 2019-es vb-5. helyével, kötöttfogásban a világ- és négyszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (77 kg) 2019-es vb-aranyával, az Eb-1., vb-2. Lőrincz Viktor (87 kg) 2019-es vb-ezüstjével, az egy súlycsoporttal feljebb világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg) az idei budapesti európai kvalifikáció döntőjével, a tavalyi világkupa-2., junior Eb-győztes Szőke Alex (97 kg) a szófiai világkvalifikáció megnyerésével, míg szabadfogásban a vb-3., vk-2. Muszukajev Iszmail (65 kg) 2019-es vb-bronzérmével kaparintotta meg a kvótát.

Az elnökség által elfogadott szakmai előterjesztésben dobogós és egyéb helyezések szerepelnek olimpiai célkitűzésként.

Az ötkarikás birkózóküzdelmek augusztus 1. és 7. között zajlanak majd a Makuhari Rendezvényközpontban, a nők és a kötöttfogásúak kezdik a programot, s a szabadfogásúak fejezik be.

Világranglistás helyezésüknek köszönhetően a Lőrincz fivéreket egyformán az első, Muszukajevet pedig a negyedik helyen emelik majd ki.

Három magyar szakembert a nemzetközi szövetség (UWW) delegál Tokióba: Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW elnökségi tagja lesz az olimpiai birkózóversenyek technikai igazgatója, Pál Szabolcs bíróként, Dr. Molnár Szabolcs pedig orvosként működik majd közre.

Ezek is érdekelhetik