rúdtánc

2019.03.08. 20:00

A tehetség a legfontosabb – vallja a Pécsre látogató világsztár

Egy pécsi rúdtáncstúdióba látogatott el nemrég a sportág egyik ikonikus alakja, Phoenix Kazree. Európai turnéja során érkezett ide, hogy megtanítson pár különleges mozdulatot az érdeklődőknek.

Mészáros Rita

Fotó: F: K. - Alloy Images

– Mikor kezdett el rúdsportolni?

– 2010 szeptemberében.

– Miért emlékszik rá ilyen jól?

– Egyből beleszerettem ebbe a sportba, mikor kipróbáltam. Egy színházban voltam táncos, és az egyik városban, ahol több időt töltöttünk a társulattal, rátaláltam egy artistaképző iskolára. Légtornaórákat vettem ott, és akkor meséltek nekem a rúdtáncról. Biztattak, hogy próbáljam ki, így hát elmentem egy órára. Többet nem is jártam légtornára, a rudat választottam helyette.

– Tehát a rúdtánc előtt másféle sportokat is űzött?

– Igen, fiatal koromban gimnasztikáztam, mellette pedig elkezdtem táncolni. Középiskolás koromban sokféle táncot tanultam, majd profi szinten is űztem ezt a sportot.

– Milyennek találja a pécsi stúdiót?

– Nagyon tetszik, és a tanítványok is nagyon ügyesek. Mindenki keményen dolgozik annak ellenére is, hogy más szinteken vannak, és ezt öröm látni. Ilyen helyzetekben előfordulhat, hogy a profibbaknak elég csak egyszer megcsinálni a gyakorlatot, és megy nekik. A kezdőbbek viszont kicsit idegesek, hogy újra és újra meg kell próbálniuk, amíg sikerül. Itt viszont mindenki komoly munkát végzett.

– Csak a workshopokon oktat?

– Igen, a világon mindenfelé tartok ilyen foglalkozásokat, jelenleg Európában turnézok. Viszont Los Angelesben, ahol élek, nem tartok órákat, csak magántanítványaim vannak. Nem is tudnék rendszeres csoportokat indítani, sokat utazok.

– Sokan nem merik kipróbálni a rúdsportot. Nekik mit tanácsol?

– Hogy mindenképpen kezdjék el, az majd meghozza a bátorságukat! Ez a sport nemcsak a testet változtatja meg, de a látásmódunkat is, azt, ahogyan magunkra tekintünk, gondolkodunk. Semmit nem lehet veszíteni azzal, ha ellátogatunk egy órára. Ha nem tetszik, legfeljebb nem megyünk többször.

– Mitől lesz valaki jó rúdtáncos?

– Ahhoz nem kell feltétlenül a legprofibbnak lenni. Számomra ez nem arról szól, hogy mennyire nehéz gyakorlatokat tudsz megcsinálni. A kezdőben is meg lehet látni a tehetséget, mert precíz és szépen kivitelez. Láttam már olyan profi rúdtáncosokat is, akiknél azt gondoltam, sok mindent meg tudtak csinálni, de még sokat kellett dolgozniuk.

A tánccal bejárta az egész világot

Phoenix Kazree Los Angelesben élő rúdtáncos. Korábban gimnasztikázott, de tanult klasszikus és kortárs táncokat is. A Broadway Oroszlánkirály című előadásával 13 éven keresztül turnézott Amerikában. Számos workshopot tartott már Európában, Magyarországon is most járt másodszor, tavaly egy budapesti stúdiót látogatott meg. Szép eredményeket ért el nemzetközi rúdsport versenyeken, 2015-ben elit kategóriában lett első helyezett a Pole Art Italy-n, 2014-ben pedig Kuala Lumpurban a Pole Stars Bajnokságot nyerte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában