programok

2019.11.08. 20:00

Libás események jönnek: rengeteg színes programból válogathatunk

November 11-e Szent Márton napja. A parasztemberek ilyenkor befejezték a földi munkákat, bezárták a jószágokat, elvégezték a zárszámadást. Márton napján pedig nagy lakomákat ültek, hogy egész évben bőséges termésük legyen, legyen mit tenni az asztalukra. Ez a hagyomány napjainkban is dívik, több vendéglátóhelyen tartanak ilyenkor Márton-napi lakomát.

Zs. J.

Márton napján libát kell falatozni, s ekkor vár az új bor is kóstolásra. Táskán komolyan vették a hét végén e két hagyományos kötelezettséget: Újbor és kemencében sült liba várta a táskai híres pincesoron a Márton-napi vendégsereget. A hízott libamájat is borral locsolták. Volt mibõl, hisz jó volt az idei termés.

Fotó: Márton László

Márton napja (november 11.) a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy lakomákat tartottak, hogy a következő évben is bőséges legyen a termés és legyen mit az asztalra tenni. Szombaton már hangolódhatunk rá. Délután fél ötkor a Szigetvári Várban borkóstoló, lámpás felvonulás, máglyagyújtás és vitézi bemutatót tartanak. Villányban november 9-én 17:30 órakor dalokkal, rigmusokkal köszöntik a helyi borászokat, gazdákat. A lampionos felvonulás után sült tökkel, libazsíros kenyérrel, forró teával, punccsal, borral vendégelik meg a résztvevőket.

Kozármislenyben háromnapos Családi Napot tartanak a Művelődési Háznál. Szombat reggel „Különös lények egy jobb Földért” című rajzpályázat díjátadójára kerül sor 9:30-kor, majd Dániel András interaktív előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A nap során megismerkedhetnek a családok a csokoládé rejtelmeivel is. Vasárnap futópálya-avatót tartanak a városban, és megrendezik az első Márton-napi libafutamot. Hétfő a kicsikről szól, lesz lampionos felvonulás, Márton-napi tűzgyújtás, színházi előadás.

Szalatnakon szombaton Hagyományőrző Huszár-napot tartanak. A Pécsi Huszáregyesület felvonulása mellett lesznek kutyás bemutatók, sólyomröptetés, gyerekprogramok. Ezen a napon Orfűn a Mecsek Házánál pedig kezdetét veszi a Nagy Orfűi Szalonna és Kolbász Fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában