ne pazaroljunk!

2021.05.14. 08:01

Öko- és pénztárcabarát ételmentő lehetőség nyílt a pécsieknek

A hulladékcsökkentés villágszinten fontos célkitűzés, és Magyarországon is egyre többen próbálják támogatni ezt a kezdeményezést. Az ENSZ kimutatása szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.

BZS

Tavaly nyáron négy budapesti fiatal létrehozott egy applikációt, amely az ételpazarlás ellen küzd. Az alkalmazásnak köszönhetően éttermek, pékségek kedvezményesen értékesíthetik nap végén az el nem adott, de jó minőségű ételeiket. A Munch már több, mint hat magyar városban jelen van, most pedig Pécsre is megérkezett.

Aki vesz egy Munch-ot, nemcsak kedvezményesen tud jól lakni, hanem a környezetnek is jót tesz, hiszen eddig ezek az ételek jobb híján a kukában végezték. A vállalkozást 4 egyetemista alapította – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára azonban több lelkes fiatalból áll a csapat, valamint több nemzetközi és hazai díjat is nyert, köztük az “Év Fenntartható Vállalkozásának” és a Highlights of Hungary különdíjasának is választották.

Az applikációban előre összeállított csomagokat, úgynevezett “Munchokat” tudunk vásárolni, aminek tartalmát nem tudjuk előre, amolyan étel-zsákbamacskák. Az étterem aktuális kínálatából állnak, amit másnap nem szeretnének értékesíteni, de az aznapi vacsorája még lehet valakinek. Átlagosan ötven százalékkal olcsóbban juthatunk így az ételhez, tehát nem csak a környezet lélegezhet fel, hanem a pénztárcánk is.

Egyelőre főként pékségek alkalmazzák ezt a módszert, hiszen a frissen sült pékáru másnap már nem kerül ki a polcokra, de a kínálat folyamatosan bővül. Az ötletgazdák szeretnének közösséget is kovácsolni a helyi ételmentőkből, így a közösségi médiában bevett szokás a helyiek csoportjában megosztani a tapasztalatokat, észrevételeket.

A Munch célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában