Jó tudni!

2022.01.10. 14:00

A szemét nem tűzre való, mégis sokan fűtenek vele

Tilos a hulladékkal való fűtés, mégis sokan szenvednek amiatt, hogy a szomszédságukban nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek. A kéményből áradó füst és bűz miatt a katasztrófavédelemhez is rendszeresen futnak be jelzések.

Wald Kata

Nem mindegy, hogy mi kerül a kályhába, ha nem odavaló, arról a kémény füstje is árulkodik (illusztráció)

Fotó: MW

Tilos, mégis hulladékkal fűtenek a közelben, ezért elviselhetetlen szag és sűrű füst árasztja el a környéket – panaszkodott az utóbbi időszakban több olvasónk is a megye különböző településeiről. Mint azt Sárkány Sándortól, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetőjétől megtudtuk, az ügyfélszolgálatukhoz is futnak be hasonló jelzések. A kéményseprők pedig a munkájuk során, már a kéményből kijövő füstből meg tudják állapítani, ha valaki nem megfelelő tüzelőanyagot éget el. 

 

A hivatalvezető kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi évben nem volt olyan jellegű tűzeset Baranyában, ami a hulladékkal való fűtésre lett volna visszavezethető. – Fontos azonban tudni, hogy amikor egy tűzesethez kivonulnak a szakemberek, akkor a tárolt tüzelőanyagból általában tudnak következtetni arra, hogy mivel fűtött az illető. Egy kéménytűz után már csak vélelmezni lehet az okot, nagyon nehéz a tüzelőanyagra visszavezetni – tette hozzá. 

 

Kiemelte, hogy a hulladékkal való fűtés rendkívül környezetszennyező, mérgező. Káros a tüzelést végzőre és a közvetlen környezetében élőkre, mert a visszaáramló füst is ártalmas az egészségre. 
– Ruhanemű, műanyag, préselt, ragasztott anyagok, OSB-lapok, műanyag flakonok, gumi, elhasznált cipő, színes újságpapír – ezeknek az anyagoknak a tüzelőberendezés közvetlen közelében történő tárolása is rendkívül veszélyes, mert a kipattanó szikra sokkal könnyebben gyújtja be, mint például egy fahasábot. Jellemző, hogy ezek az anyagok égésük során nagyon büdösek, kormoznak, fekete füstöt adnak. Az égéstermék sem tud megfelelően eltávozni, ezért szurkosodik a kémény és a kazán is károsodik. Egy kéménytűznél ez a lerakódott szurok szokott meggyulladni, de a kémény eltömődését is okozhatja, ami pedig a füst visszaáramlásához vezet – közölte a hivatalvezető. A füstöt célszerű lefotózni. 

 

Ha a kéményseprő azt állapítja meg, hogy nem megfelelő anyaggal fűt valaki, akkor egy hibakódot jegyez fel. Ez alapján a tulajdonos kötelessége, hogy a problémát a következő ellenőrzésig megszüntesse. Ha ez nem történik meg, a kéményseprő figyelmezteti az illetőt. 

 

Ha valaki nem megfelelő tüzelőanyaggal tüzel, akkor az ügyben a település jegyzője jár el és szankcionálhat. 
Amennyiben valaki a környezetében észleli, hogy hulladékkal fűtenek, az adott település jegyzőjéhez, illetve a területi környezetvédelmi hatósághoz fordulhat. Praktikus fényképet is csatolni a bejelentéshez, mert egy esetleges ellenőrzésénél lehetséges, hogy semmit nem tapasztalnak a hatóságok, azonban a lefotózott füst sok mindent elárul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában