Kóstolóra fel!

2022.11.16. 21:24

Péntektől a #vadateszem kampány ajánlatai válthatják fel a Márton-napi libavacsorákat

Zs. K.

Fotó: Hüvösi Csaba

Forgalom­élénkítő és vadhúst népszerűsítő kampányt indított az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Dél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület, és a Miskolc és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület önszerveződéssel, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve. Mint megtudtuk, a kezdeményezéshez számos baranyai étterem is csatlakozik, amelyek kínálatában november 18-tól november 27-ig elérhető lesz legalább egy, a magyar erdőkből származó vadétel. 

 

Az elmúlt években számtalan szokás alakult ki, mely biztos forgalmat hozott a csatlakozó egységeknek. Ilyen volt például a Márton-nap hagyományához köthető libalakoma is. A mostani alapanyagárak – kiemelten a libahús árnövekedése – a keresletet csökkentik, ezért számottevő haszon sem várható általuk. A kezdeményező szervezetek szükségesnek érzik tehát egy új attrakció megalkotását, mely alkalmas a fogyasztók megszólítására, valamint jól illeszkedik a hazai borkínálathoz. 

Miseta Zoltán, a pécsi Blöff Bisztró üzlettulajdonosa elmondta, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének tagjaként ők a #vadat­eszem kampány baranyai zászlósvivői, illetve képviselői, így a Blöff Bisztró kínálatában természetesen találkozhatnak majd a vendégek vadételekkel. A csatlakozó éttermek önként dönthetik el, hogy részt vesznek-e a kampányban. Tehát, ahol a #vadateszem kampányszó az étterem közösségi csatornáján, vagy honlapján megjelenik, ott biztosan szerepel majd a kínálatban vadétel a november 18. és november 27. közötti időszakban. 

Egészséges
A vadhús ára jelenleg még a marhahús árát sem éri el, ennek ellenére az uniós átlag alatti az egy főre eső átlagos vadfogyasztásunk. Érdemes fogyasztani azért is, mert a vadhús fehérjetartalma átlagosan 25 százalék, a zsírtartalma pedig jóval alacsonyabb a hizlalt, tenyésztett háziállatokénál. Emellett a rendszeresen fogyasztott húsféleségekhez viszonyítva bizonyítottan kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkezik, alacsonyabb a koleszterintartalma is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában