Nem nyelt el minden szokást a feledés homálya

2023.01.02. 15:26

Vannak, akik fontosnak tartják a népi hiedelmek betartását

Szilveszter és az új év első napja bővelkedik hiedelmekben, babonákban. A legtöbben már nem foglalkozunk ezekkel, de mégis vannak páran, akik tartják magukat bizonyos szokásokhoz, reménykedve abban, hogy szerencsében gazdag esztendő előtt állnak.

Cz. E.

Fotó: New Africa

Egy fiatal pécsi lány tartja azt a hagyományt, amely szerint nem szabad viseltes ruhát hordani január elsején. Még akkor is érdemes ezt tartani, ha csak otthon ülünk egész nap, mert ha nem tesszük, akkor könnyen elkerülhet a szerencse és a pénz az új esztendőben. Azonban nem szabad ezt az öltözködést túl gondolni, nem kisestélyiről, báli ruháról van itt szó, hanem csak egy új, tiszta, kényelmes ruháról. 

Nagymamája egyik régi szokásához is tartja magát, aki mindig azt mondta, hogy az év első napján semmit sem szabad kivinni a házból, mert akkor „elszáll a tehén haszna”. Legtöbbünknek persze nincs már ilyen jószága, ezért inkább simán úgy kell értelmezni, hogy elszáll a hasznunk. 

Egy édesanya és lányai betartják azt a régi hiedelmet, hogy az év első napján tilos mosni – elmossuk a szerencsét –, vasalni – kilapítjuk a szerencsét –, varrni – elvágjuk a szerencsét –, és más hasonlatos házi munkát végezni. Illetve mindannyian kerülik, hogy kölcsön kelljen adni vagy venni valamit másoktól. A három lány pedig igyekszik tartózkodni a vitától, civakodástól, mert, ha nem, akkor az egész év veszekedésben fog bővelkedni. 

Az egyik család óva intett a női vendégek fogadásától, ugyanis a népi hiedelem szerint, ha az esztendő első vendége nő, akkor szerencsétlenség vár az emberre. Ha azonban az első látogató férfi, akkor egész évben minden sikerülni fog, amibe belekezdünk. Ezen a napon orvost sem szabad hívni vagy menni hozzá, mert ha megtesszük, akkor betegséggel tölthetjük az évet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában