A gyűjtemény még nem teljes

2023.03.19. 12:30

Hetvenöt évig őrizte a tablókat a Pius-templom tornya

Zs. J.

A vármegyeszékhely egyik legnívósabb középiskolája volt a Pius Gimnázium, amelyet Zichy Gyula pécsi püspök alapított 1912-ben. Egyházi fenntartású volt, a jezsuiták működtették. Az első évben a József utcában, majd 1915-től a Pilch Andor tervei alapján készült új épületegyüttesben, a mai Ifjúság útján működött. 

„Legyen hazánk boldog jövőjének egyik sziklavára s nemzetünknek olyan iskolája, mely csak hitben erős, tudományban gazdag, hazaszeretetben utolérhetetlen”, írta a gimnázium évkönyve 1915-ben. 

A Pius Gimnáziumot 1948. június 16-án államosították, ekkor az épületeibe először a Janus Pannonius Gimnázium, később a Pedagógiai Főiskola költözött, majd 2000-től a Pécsi Tudományegyetem. 

A Pécsi Egyházmegyei Levéltár a napokban számolt be róla, hogy a gimnázium tablóit az államosítást követően 75 évig a Pius-templom keleti tornya rejtette. Nemrégiben 27 tablókép került elő, amelyből 26 tabló a Pius Gimnáziumhoz kötődik, egy tabló a Szent Ignác Intézethez. A tablógyűjtemény nem teljes, két tabló (1939/1940, 1943/1944) hiányzik, illetve nem tudják, hogy az utolsó évben, 1948-ban érettségizőkről készült-e tablókép. A levéltár kéri, hogy aki bármit tud a hiányzó tablók hollétéről, az írjon az [email protected] e-mail-címére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában