A Biedermann-család nyomában

2023.05.16. 20:00

A település múltját kutatja a lelkes közösség

Mohay Réka

Forrás: MW

A település múltjának és gyökereinek kutatására, felfedezésére alakult a Mozsgóért Egyesület szervezésében a Mozsgói Látókör. A közelmúltban már több előadást is szerveztek, amelynek témájául a település és a környék életében egykor meghatározó szerepet játszó Biedermann-családot választották. A tavaly novemberben, illetve idén januárban tartott előadásokat dr. Pallós Piroska, nyugalmazott egyetemi docens tartotta, aki jól ismeri a nemesi család történetét és tevékenységét, társadalmi szerepvállalását.

Puskásné Horváth Éva kulturális szervező és az egyesület elnöke elárulta, a jövőben kötetet is szeretnének kiadni a család gazdag múltját bemutatandó. Ennek érdekében a tervek szerint a Biedermann-család jelenleg is élő tagjaival is fel kívánják venni a kapcsolatot. A törekvés Szentegáton is fogadókészségre talált – nem véletlenül, hiszen a Biedermannok itt is jelen voltak.

Mozsgón a közelmúltban felújított kápolna is a Biedermannoké volt, illetve az ő tulajdonukban állt a jelenleg szociális otthonként működő Biedermann-kastély is, ahol a 19. században Biedermann Simon mintagazdaságot hozott létre. Hasonlóképp járt el Biedermann Imre, aki Szentegáton alakított ki virágzó gazdaságot.

– Az egyesületünk tagjai elhivatottak a település múltjának feltérképezése iránt. Az utóbbi évek során több helytörténeti jellegű könyvet is sikerült megjelentetni. A Mozsgói Emlékek című könyvsorozatban a községhez kötődő emberek saját versei és elbeszélései találhatóak

 – számolt be az egyesület elnöke.

A Mozsgó története képekben című kötet a fontosabb történésekre fókuszálva, fényképeken keresztül tekinti át a falu fejlődésének történetét és eredményeit. Szintén a közelmúltban jelentették meg az 1910 és 1991 között élt tanító, Lengyeltóti János – aki a helyi iskola névadója is – visszaemlékezéseit Mozsgó múltjából címmel.

A Biedermann-család történetének és helyi vonatkozásainak feltárásával a helyiek szeretnének a Mozsgóra és környékére irányuló turizmus fejlesztéséhez is hozzájárulni, hiszen a jövőben akár tematikus túraútvonalakat is lehetne építeni a felfedezésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában