Bama.hu videó

2024.05.14. 19:08

Geresdlak Rózsák terével és múltidéző fotókiállítással gazdagodott (galéria és videó)

Május 14-én 10.00 órakor került sor Geresdlakon a TOP-PLUSZ pályázat keretében felújított közösségi tér és a Koffán-ház ünnepélyes átadására. A rendezvényen dr. Habjánecz Tibor, Geresdlak polgármestere, dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, valamint Laufer László, a Dunántúli Napló fotóriportere is köszöntötte az egybegyűlteket. Hogy miért? Cikkünkből kiderül.

Mohay Réka

A május 14-i ünnepi rendezvény apropóját a megújult Koffán-ház és az új közösségi tér felavatása adta. Mint Habjánecz Tibor, Geresdlak polgármestere elmondta, a TOP-PLUSZ pályázat keretében ezeken kívül további kulturális intézmények is megújulhattak.

Geresdlak, Hargitai, fotókiállítás, Laufer
Habjánecz Tibor és Hargitai János közösen nyitotta meg a múltidéző fotókiállítást Geresdlakon
Fotó: Laufer László

A közösségi ház előtti teret a Rózsák terének nevezték el, ugyanis ötven tő rózsával tették szebbé a megújult környezetet.

– Összesen négy intézmény újult meg. Egyfelől a püspöklaki, nagy népszerűségnek örvendő babaház, illetve a püspöklaki könyvtár. Ez utóbbira is nagy igény mutatkozik, többek között a finn lakosság is előszeretettel látogatja. Számukra külön finn könyveket tartalmazó részleget is kialakítottunk. A geresdi területen egy összedőlni készülő pajtából varázsoltunk közösségi teret, a szomszédos telken pedig egy játszótér is helyet fog kapni. Megújult továbbá a kiállító térként működő Koffán-ház. Koffán Károlyról azt kell tudni, hogy az egyik utolsó magyar polihisztor volt. Itt született Geresden, hegedűművész, grafikus, ornitológus, sakkmester, Párizsban bábszínházigazgató, Radnóti Miklós barátja volt. Grafikái Európa-szerte híresek. Az ő munkáiból látható a ház emeletén kiállítás, alul sváb szoba, a nagyteremben pedig szintén Laufer László geresdlaki múltidéző fényképei láthatóak

 – összegezte a fejlesztést a polgármester.

Laufer László fényképeiből nyílt kiállítás Geresdlakon

A Dunántúli Napló fotóriportere, Laufer László számos alkalommal fényképezett Geresdlakon, így adódott az ötlet, hogy érdemes lenne ezeket a faluban élőkkel is megismertetni. Így az új közösségi tér, illetve a Koffán-ház falaira is számos fényképe került.

A megnyitó során a geresdlakiak a fényképeket végignézve nosztalgikus hangulatba kerülhettek, sokan ismerték fel fiatalkori önmagukat, ismerőseiket, rokonaikat a fényképeken.

Az ünnepi megnyitó során Laufer László is köszöntötte az egybegyűlteket, felidézve egy-egy fénykép keletkezésének hátterét.

Az eseményre ellátogatott dr. Hargitai János, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselő is. Köszöntőjében hangsúlyozta, a geresdlakiak joggal lehetnek büszkék az elmúlt években zajló fejlesztésekre, Baranya egyik példaértékű településének egyre szebbé és élhetőbbé válására. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!