Túrázók, figyelem!

2023.07.30. 11:30

Csodás látvány tárul elénk a Tubesről

Mikor megelégeli az ember a városi nyüzsgést, nem kell messzire mennie a nyugalomért. Elég csak kiszemelnie egy kilátót a Mecsekben, ahová elkirándulva megszállja a békesség, hogy aztán fentről tekintsen le a városra, amely távolról oly csendes és nyugodt.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Jó néhány kilátó közül választhatunk a Mecsekben, de most két kedvencemet, a Kis-Tubesi kilátót és a János-kilátót ajánlom a túrázók, a nyugalomra vágyók figyelmébe. Nem egyszer meglátogattam már ezeket a helyeket, és minden egyes alkalommal tudott újat mutatni, egy dolog azonban mindig fix, a gyönyörű kilátás a városra és a környékre. 

Tündérmesébe illő 

A János-kilátó Pécs és a Mecsek egyik legfontosabb kilátója, amely évszázados múltra tekint vissza. Kicsit olyan ez a kilátó, mintha egy meséből emelték volna ki, csak a toronyban fekvő hercegnő és az őt őrző sárkány hiányzik, na meg a tornyot körülvevő lávafolyam, ami megakadályozza, hogy a hercegek a bajbajutott hölgy megmentésére siessenek. Ez a vártoronynak is elmenő kilátó a hatszáztizenegy méteres Tubesen áll, a Mecsek nyugati részének legmagasabb pontján, így nem meglepő, hogy a mediterrán város egyik fontos turisztikai emléke. A csúcs neve a tuba, azaz galamb szóból ered, de sokáig szimplán Mecsek-csúcsnak nevezték, mint megannyi másik kopár tetőt.

Évszázados múltja van 

A János-kilátó még 1910-ben épült, nevét pedig Rauch Jánosról kapta, akinek tervei alapján készült el ennek a közkedvelt kirándulóhelynek a tornya. Ezt követően többször felújították a kilátót, de annyira megrongálódott, hogy végül bontásra ítélték veszélyessége és menthetetlensége miatt. De aztán a rendszerváltás után a Mecsek Egyesület egy új tubesi kilátó építését tűzte ki célul, amely 2001-re adományokból, a város és cégek anyagi és fizikai támogatásából, szervezeti eseményekből érkező bevételekből megépült. Aztán a két­ezres évek közepén a gondtalan turistaélet gondokkal telivé vált, hiszen a 2000-es évek közepén az eredetileg a Zen­gőre szánt, ám civil ellenállásra elvetett NATO-radarállomás is ide épült volna, de a heves és kitartó tiltakozások megakadályozták az építkezést. 

Tünde szemed mit lát? 

És miket figyelhetünk meg miután megmásztuk a lépcsőfokokat? A Dunántúl déli részének nagy része szemügyre vehető tiszta időben. Délen látható a Villányi-hegység, valamint a horvátországi Papuk, nyugaton a Jakab-hegy, északon az orfűi Pécsi-tó és a távoli balatoni tanúhegyek. A Zengő és a Kelet-Mecsek is kivehető, és alaposan megfigyelhetjük a lábunk alatt terpeszkedő Pécs városát, és még Komló panelházai is előtűnnek a messzeségből. A torony alsó zugaiban pedig a pécsi természetjárás fontos alakjainak és a toronyépítés fő támogatóinak emléktáblái láthatók.

Nem hagyható ki 

Ha már a Tubesen járunk, akkor nem hagyható ki a Kis-Tubes kilátó, amely a hegylábra simuló Pécset tárja elénk. A panorámaterasz megépítést 1959-ben a Pécs Városi Idegenforgalmi Hivatal végezte. Az erkélyen állva elénk tárul az alattunk terpeszkedő Pécs, de jól látszódik a Villányi-hegység, valamint a horvátországi Papuk vonulata is tiszta időben. Balra a tévétoronnyal, jobbra a Jakab-heggyel szelfizhetünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában