Megszűnnek a gátak

2023.07.12. 14:40

Társasjátékokkal is gondozzák a tehetséget

A tehetségazonosítás és a tehetséggondozás fontos szerepet játszik a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium mindennapjaiban. Azonosítást a gimnázium tehetséggondozó módszertani csapata társasjátékokon keresztül, kötetlen és játékos formában is végez.

Czeczon Enikő

Forrás: Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium hivatalos Facebook oldala

Ennek a módszernek eredményét mutatja az, hogy az intézmény egy millió forintot nyert a Nemzeti Tehetség Program pályázatán, amelyen társasjátékokat, táblajátékokat és 3D nyomtatót szerez be az iskola.

Változatos modern társasjátékokkal kezdik el feltérképezni a diákok tehetségterületeit a bejövő osztályok mazsolanapjain, valamint táboraiban, majd tanév közben a gyerekek a Kodály Társas-játék Klubban folytatják a munkát. A célirányos fejlesztést a csapat öt pedagógusának különböző szakjai, szakterületei biztosítják.  

A zenei, művészeti és nyelvi képzés adja a fő profilját az iskolának, így a Kodály Gimnáziumot választó diákok nagyobb eséllyel zenei, testi-kinesztetikus, illetve nyelvészeti tehetségek. Az intézmény dolgozói feltételezik, hogy ezek az erősségeik, elsősorban ezeken a területeken fejlesztik is őket. Viszont a diákjaik képességének fejlődése gyakran egyenetlen, előfordulhat, hogy egy diák zenei tehetsége előbb mutatkozik meg, mint logikai-matematikai. Maga a társasjátékozás egy olyan aktivitás, amely nagyon sok területen képes fejleszteni a diákokat és lehetőséget ad arra is, hogy a pedagógusok monitorizálják ezt a folyamatot.

Tanórán kívüli játék révén a diákok feloldódnak, megszűnnek a direkt tanulási folyamat során tapasztalható gátak, így teljesítőképességük és motivációjuk nő, sokkal jobban megmutatják készségeiket, képességeiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában