Múltidéző

2023.08.13. 16:15

Fejest ugrunk a tavak múltjába Orfű környékén (galéria)

Czeczon Enikő

Nem most volt, amikor a strandok is a pihenés és a társas tevékenységek helyszínévé váltak. Egészen a viktoriánus kori Angliába kéne visszautaznunk a kezdetekhez, de ilyen messze nem fogunk most eljutni a múltidéző hasábjain. Csak az orfűi tórendszerig megyünk, hogy felidézzük, és emlékezzünk, hogy miért imádunk kijönni ide minden évszakban.
Már évtizedekkel ezelőtt is hatalmas élet volt itt. A tórendszer első elemét, az Orfűi-tavat hatvan évvel ezelőtt adták át – idén ünnepli születésnapját –, aztán szépen lassan épült ki a többi három tó.
A csobbanni vágyók kezdetben a mesterségesen kialakított úszómedencét látogatták, amelynek falára könyökölve gyönyörködhettek a fürdőzők a korábban kialakított tó látványában. Ez érdekesnek tűnhet elsőre, de évtizedekkel ezelőtt még tiltva volt a fürdőzés a tavakban. Ennek oka, hogy egy völgy lett feltöltve vízzel, így minden fa, bokor benne maradt, és kellett egy kis idő, hogy ezek elkorhadjanak, és ne okozzanak balesetet.

A tavak nemcsak a csobbanás helyszíneivé váltak az évek alatt, hanem a sportok is birtokba vették. Vitorlások, szörfösök, kenusok, kajakosok, sárkányhajósok szelik  sok éve már a vizet.
A tavaknál minden évszakban van élet. Nyáron egyértelmű, hogy a fürdőzésé, a vízibiciklizése a főszerep, tavasszal és ősszel kirándulók lepik el a térséget, míg télen, ha befagy a víz, akkor érkeznek a korcsolyázók. Itt nem lehet unatkozni, és ezek a képek is azt bizonyítják, hogy Orfű mindig biztosított és biztosít élményt az ideérkezőknek bármilyen évszakról is legyen szó. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában