Háztartási hulladék

2023.11.18. 18:29

Fontos: a tojáshéj se mindig mehet a komposztba

A háztartási hulladékok komposztálással hasznosíthatók, fontos azonban betartani néhány alapszabályt – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-ellenőrzési Hivatal (Nébih).

Wald Kata

Fotó: Michal Petlach

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden kerülhet a komposztba. Ilyen például a déligyümölcsök héja, ami külön odafigyelést igényel. Ezeket ugyanis – emeli ki a Nébih – különböző penészedést gátló anyagokkal kezelhetik, illetve az is előfordulhat, hogy olyan növényi kórokozók találhatók rajtuk, amelyek veszélyeztethetik a hazánkban őshonos fajokat. 

– Ha mindenképp a komposztba szeretnénk dobni az egzotikus gyümölcsök héját, alaposan mossuk meg előtte – tanácsolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-ellenőrzési Hivatal. 

A tojáshéj ugyancsak fokozott körültekintést igényel – egyszerre mindig csak kis mennyiség és az is apró darabokra törve kerüljön a komposztba. 

Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy a teafű, vagy a kávézacc is hasznossá tehető, de mindenképp ügyelni kell arra, hogy a kapszulák és a műanyagot tartalmazó filterek ne kerüljenek a komposztba. Ezeket a részeket el kell távolítani, így a kikapart zacc, illetve teafű hasznosítható. 

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy egyáltalán nem ajánlott komposztálni az ételmaradékokat, csontot, húst, olajat és zsírt, valamint beteg növényi részeket és a húsevő állatok alomanyagát. 

A hivatal részletes útmutatót is készített az ételmaradékok újrahasznosításával kapcsolatban, amely a Maradék nélkül program honlapján elérhető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában