Ha eljön a jó idő

2024.02.25. 17:33

Kerékpárra pattannak sokan a tavasz közeledtével

Itt a jobb idő, ezzel párhuzamosan egyre több kétkerekű járművel találkozhatunk a baranyai utakon is. Legyen az bicikli vagy motor, nagyobb figyelmet kell fordítania a többi közlekedőnek - legfőképpen az autósoknak - rájuk.

Tóth Viktória

Minden évben több a motoros baleset a szezon kezdetekor, a tavaszi időszakban. A motorok ugyanis sokaknál több hónap kihagyás után kerültek elő a garázsból, és a szünet után a motorosoknak is vissza kell rázódniuk a közlekedésbe. A kerékpáros-forgalom különösen az egyetemi karok épületei körül nagy a reggeli-délelőtti órákban találkozunk itt a legtöbb biciklissel, tanórára igyekeznek az intézménybe.

bicikli
Kedvelt utazási eszköz a bicikli

Miért választják a biciklit?

Sokan a környezetvédelem érdekében választják a kétkerekű járgányt. Más a költséghatékonyság miatt ül bringára. Egy biztos, a hosszabb téli pihenőidőszak után, még indulás előtt fontos átnézni a járművet. A mozgó alkatrészeket gyakrabban kell ellenőrizni, karbantartani. A fékeket mindenképpen meg kell vizsgálni, majd a láncot és a gumit is. Az éles bevetés előtt nem árt menni egy próbakört is, hogy időben kiderüljön, minden rendben van-e a biciklivel.

A reggeli akár 5-10 fokban rétegesebben kell öltözködniük a kerékpárral útnak indulóknak. A láthatóság ebben az időszakban különösen fontos, a lámpák elengedhetetlenek és a láthatósági mellény használata is ajánlott. Végül aranyszabály, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében az autósok is próbáljanak türelmesek maradni, érdemes nagyobb követési távolságot tartani, és a sávon belüli mozgásoknál mindenképpen nézzenek bele a visszapillantó tükrökbe.

Jótékonykodnak

A Dél-Dunántúli Motoros Egyesület idén is szeretné meglepni a gyermekeket. A Motoros Nyuszi Gurulást március 29-én tartják majd, a gyülekező 10:30-kor lesz a pécsi budai vámnál lévő Tesco parkolóban. Ha valaki szeretné támogatni az eseményt, ezt csokival és cukorkával tudja, melyet Pécs több pontján le lehet adni. Az édességeket az egyesületi tagok gyermekotthonokba és rászoruló családoknak fogják szétosztani. További információk az egyesület közösségi oldalán kaphatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában