Bama.hu videó

2024.02.06. 11:30

Megdöbbentő történeteket mesélhet el egy tetoválás (videó)

Néha egy egész emberi testet befed, néha csak testrészeken látjuk. Mindegyiknek története van, némelyik sokkal mélyebb, mint gondolnánk. Szalay Gábor pécsi tetoválóművész járt nálunk, aki bevezetett a szakmájának érzelmi világába.

Czeczon Emese

Fotó: Löffler Péter

– Pontosan mit takar az a szó, hogy tetoválóművész? 
– Ezt a kérdést igazából azért nehéz megválaszolni, mert valószínűleg mindenkinek mást jelent. Szerintem van tetováló és van tetoválóművész. Az utóbbi számomra ott kezdődik, amikor valaki olyan egyedi terveket készít, amelyekben van plusz­kreativitás, egyedi ötlet, bármi, amivel különlegessé teszi azt, amit csinál. Az országban, illetve a világon vannak olyan művészek, akiknél első ránézésre már tudjuk, hogy az az ő keze munkája. Én őket tartom tetoválóművésznek. 

– Mi volt az első tetoválása? Van kedvence a sajátjai közül? 
– Tizenhat éves voltam, amikor egy akkor divatosnak mondható nonfiguratív minta rákerült a hátamra. Elvittem egy tetoválóhoz a tervemet, aki egy kicsit feldobta az ötletet. Azóta már több tetoválás díszít engem, nem tudnék olyat kiemelni, ami kifejezetten a kedvencem. Mindegyiknek van mondanivalója, sőt a legtöbbet saját magam készítettem el. 

– Milyen történetekkel érkeznek az emberek? Ki tud emelni olyat, amely mély nyomot hagyott önben? 
– Mindegyik tetoválásnak van jelentése. Nehéz kiemelni bármit is, viszont van egy, amelyre a mai napig nagyon jól emlékszem. A karrierem elején elkészítettem egy elég személyes mintát, amit nem is akartam felhasználni. Azonban jelentkezett egy fiatal fiú, aki elmesélte a saját történetét, és hogy miért is szeretné az ötletemet magára tetováltatni. Egy külföldi orvostanhallgatóról volt szó, akit a végzős évében ért egy baleset, amely megakadályozta, hogy tovább dolgozhasson ebben a szakmában. Az egész élete megváltozott. A tetoválás végül úgy nézett ki, hogy egy arctalan test szívéből kígyók másztak ki, és az egyik beleharapott az ábrázolt ember kezébe. 

– Szokott kiskorúaknak is tetoválni? Mennyire engedékenyek a szülők ezzel kapcsolatban? 
 

– Szerintem már egy olyan korszakban élünk, amikor a szülőknek is van tetoválásuk, tehát sokkal nyitottabbak rá. Én mindig kérek egy szülői beleegyező nyilatkozatot, ha kiskorú érkezik hozzám, de jobban szeretem, és fontosnak is tartom, hogy maga a szülő is jelen legyen az egész folyamatnál. 

– Van példaképe? Akár tetoválóművész, akár a magánéletében egy személy, aki mindig előreviszi a munkában? 
– Kiemelni nagyon nehéz, de például a feleségem az, aki mindenben támogat engem. Nagyon sok területen együtt is dolgozunk, sokat segít nekem, ő az, aki a mindennapokban inspirál engem. Ha tetoválóművészt kell említenem, akkor én Fekete Dorinát mondanám. Öt-hat éve van a szakmában, de nála érzem azt, hogy az ő munkája olyan, amilyet én is szeretnék csinálni. Kicsit furcsa ezt így elmagyarázni, de hasonló gondolkodásunk van tetoválás terén mindkettőnknek. 

– Ha jól tudom, akkor meg fog jelenni egy könyve is hamarosan... 
– Igen, a feleségemmel ez egy közös nagyobb projekt kezdete. Ez a könyv főleg azoknak fog szólni, akik teljesen kezdők a témában. Elkalauzolja az olvasót majd a tetoválás világában, sőt még technikai segítséget is fog nyújtani azoknak, akik bele akarnak vágni a tetoválásba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában