A The Black Falcon Castle két hét alatt készült el

2024.02.11. 11:37

Nagydíjat nyert a LEGO-nál: Dániában állították ki Kovács Jakab alkotását

Kovács Jakab alkotása tavaly nagydíjat nyert a LEGO Ideas felhívásán, idén Dániában állították ki a művét. A 17 éves gimnazista gyermekkora óta épít és tervez különféle LEGO-modelleket.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Egy nagy dobozzal a kezében érkezett szerkesztőségünkbe Kovács Jakab, melyből hamarosan előkerültek a kis figurák. Gyönyörű LEGO-kompozíciója előttünk, a beszélgetés közben nyerte el végleges formáját. Egy másik, a The Black Falcon Castle című nagydíjat nyert alkotásával kiállítási lehetőséget kapott a dániai Lego House-ban, Billundban. A mű a világ többi részéről érkező munkákkal együtt látható itt 2024-ben, ahol egy másik magyar származású LEGO-dizájner, Anita Pálfi modelljét is kiállították. 

Fotó: Laufer László

– Régóta legózok, de komolyabban egy éve kezdtem el. Nagy előrelépés volt, amikor digitálisan is elkezdtem tervezni, és összeépítési útmutatót is készítek a modellekhez

 – fogalmazott Jakab, aki a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója. – Korábban elkezdtem építeni egy várat, és amikor láttam a versenykiírást, ezt kicsit átdolgoztam a kritériumoknak megfelelően. Összesen nagyjából két hét volt felépíteni. Először csak képeket készítettem róla, utána vették fel velem a kapcsolatot, hogy nyertem, és ezután kellett kiküldeni a művet Dániába. Először össze kellett csomagolnom, modulokra szétszedtem, és a LEGO-nál összeépítették. 

Szavazni is lehet az alkotásaira, s hogyha eléri az ötlet a tízezer szavazatot, és nem válogatják be hivatalos LEGO-szettnek, ötszáz eurónyi legót kap. 


– Az iskolai napokon nincs olyan sok időm legózni, de most például építek egy nagyobb alkotást, azzal már elég sok időt töltöttem – hangsúlyozta. 

– Egy nagyszabású építményt mindenképpen szeretnék majd csinálni, középkori birodalom fantázianéven. Várakkal meg házakkal, erdőkkel, ahhoz nagyon sok darab kell, és biztos nagyon sok idő lesz megépíteni. 

A fiú a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy építészmérnök szeretne lenni. Ám ha lenne lehetősége, akkor 2 évre szívesen kimenne Dániába LEGO-dizájnerként dolgozni. 

Kedvenc témája a középkor és a természet

A legózás mostanában egyre népszerűbb a felnőttek körében is, talán azóta, amióta olyan szettek megjelentek, amik nagyobbak és komplikáltabbak, mondjuk 6-7 ezer darabosak. S a készítők témakörökben is kedveznek a felnőtteknek. Gondoljunk csak a Gyűrűk urára, a Harry Potterre vagy a Marvel szuperhősökre. Minden témában találhatunk legót. 
Jakab elmesélte, hogy a kedvenc témája a középkor, főleg a növények és az épületek miatt. Műveit megnézve is láthatjuk, hogy előszeretettel használ növénymotívumokat, apró virágokat, állatkákat. 
– Szeretem a természetet is belevinni az épületekbe. Szerintem fontos is, hogy legyen bennük zöld szín. Nálunk nagy a kert, és az is inspirál – mondta. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában