autópiac

2019.03.03. 20:00

Továbbra is inkább a benzinest választjuk

Tovább nőtt az érdeklődés az elmúlt évben a használt autók iránt, a legnépszerűbb megyénkben a Volkswagen és Opel.

Tóth Viktória

Lendületben van a használtautó-piac, míg 2017-ben 5640 külföldről behozott személygépkocsit helyeztek forgalomba Baranya megyében, a tavalyi évben már 5753-at. A legfrissebb adatok szerint a legkeresettebb márkák a Volkswagen, az Opel, a Toyota és az Audi, az autókereskedők tapasztalatai szerint is az átlagos magyar vásárlók körében ezek a népszerűek.

Török Tamás pécsi kereskedő, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének titkára elmondta, az utóbbi időszakban jellemzően a benzines autókat részesítik előnyben az emberek. Tapasztalataik szerint a dízelautók iránti kereslet és a járművek értéke is csökkent, mivel számos európai ország nagyvárosában 2019 nyarától szabályozzák a magas károsanyag-kibocsátással rendelkező autók behajtását.

– Fontos kiemelni, hogy ez az intézkedés a hazai gépjármű-tulajdonosokat csak hosszú idő múlva fogja érinteni. Mivel Magyarországon folyamatosan öregszik a gépjárműállomány, a hazai autóparknak körülbelül hatvan százaléka abba a kategóriába esik, amire vonatkozna a korlátozás, így ezt hazánkban nagyon nehéz lenne megvalósítani – fogalmazott Török Tamás.

Hozzátette: most nőtt fel az autószerelő társadalom a dízelautók javításához, sikerült megszerezniük a dízelmotorok szervizeléséhez és javításához szükséges eszközöket, műszereket és szakértelmet, így már lényegesen kisebb költségek mellett is van hova vinni az autót meghibásodás esetén.

Ami még érdekesség, hogy a használtautó-piacon megjelenő kis hengerűrtartalmú, nagy teljesítményű, kisebb károsanyag-kibocsátású benzines autók megbízhatósága és élettartama lényegesen rosszabb, mint idősebb társaiké, sőt a fenntartási és javítási költségük is magasabb, mint a korszerűtlenebbnek mondott dízeleknek.

A szakember elmondta, az elektromos vagy hibridautók iránt is megnőtt a kereslet, van, aki a környezettudatosság miatt választja, más a költséghatékonyságot részesíti előnyben, hiszen villanyautók esetében nem kell az üzemanyagra költeni.

Fontos kérdés, hogy mit tartunk fontos szempontnak használtautó-vásárláskor? A kereskedő elmondása alapján a hazai vásárlókat könnyen befolyásolják az interneten fellelhető hamis információk. Sokan presztízsből döntenek egy-egy népszerű márka mellett, de persze olyanok is vannak, akik tudatosan kitartanak egy adott jármű mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában