Baranya gazdaságának napja

2019.06.06. 14:00

Fel kell zárkóznunk a fejlettebb térségekhez

Pécs és Baranya megye elöljárói, a meghatározó megyei cégek képviselői jelentek meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, a Baranya Gazdaságának Napján.

T. V.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése néhány éve minden év júniusának első szerdáját Baranya Gazdaságának Napjává nyilvánította, így ilyenkor szakmai, társadalmi és üzleti rendezvényeken foglalkoznak a megye gazdasági folyamataival és a vállalkozások versenyképességével. Szerdán a kamara székházában megrendezett eseményen Nagy Imre professzor, Pécs díszpolgára köszöntötte a megjelenteket.

A kamara kiemelt figyelemmel kíséri és támogatja az üzleti közösségek tevékenységét. Az elnökség döntése alapján a 20–25 éve vagy annál régebb óta sikeresen működő vállalkozásokat elismerésben részesítették. Az okleveleket Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át a cégek képviselőinek. Többek között a Honsa Kft.-t, a Hauni Hungária Kft.-t és az Agro Boy Kft.-t is díjazták.

Síkfői Tamás elmondta, a rendszerváltás előtt Baranya a negyedik legfejlettebb megye volt az országban, most a 16–17. helyen áll.

– Az ország fejlődése gyors ütemű, ha viszont regionális összefüggéseket keresünk, komoly problémákat látunk. Így sürgős feladat a megfelelő koordináció megteremtése, aminek a város, az egyetem, a megye és a kamara között kell lennie ahhoz, hogy megközelítsük a fejlettebb térségeket. A tradícióink is arra köteleznek bennünket, hogy ismét kapaszkodjunk fel arra a dobogó közeli helyre. Ehhez a cégek, vállalkozások és intézmények összefogására van szükség.

A rendezvényre meghívták Jerzy Snopeket, Lengyelország magyarországi nagykövetét is, aki a lengyel–magyar kereskedelmi együttműködés fontosságáról, annak elemeiről, továbbá a V4 (Visegrádi csoport) gazdaságfejlesztéséről, gazdasági célokról beszélt. Elmondta többek között, törekednek arra, hogy létrehoznak egy magyar–lengyel kereskedelmi kamarát.

A nagykövet prezentációja után helyi vállalkozások – Pannonpharma Kft., RG Net Kft., Lafarge Cement Magyarország Kft. – ügyvezetői tartottak rövid előadást cégük innovatív fejlesztéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában