fejlesztés

2019.09.11. 17:30

Csaknem félmilliárd forintból építenek munkásszállót Pécsen

A pécsi munkaerőhiány kezelése és a távolról érkező munkavállalók igényeinek magasabb szintű kiszolgálása a célja annak a munkásszállónak, amelyet tavasszal kezdhetnek el építeni Pécsett, a Finn utcában.

Mészáros Rita

Munkásszálló létrehozására nyert csaknem 370 millió forintos támogatást a város, az erről szóló szerződést szerdán írták alá. A beruházáshoz az önkormányzat cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. több mint százmillió forintos önerővel járul hozzá, az építkezés pedig tavasszal kezdődhet el.

– A kormány 2018-ban úgy döntött, hogy a munkerőpiaci helyzetet segíti azokkal a munkásszálló beruházásokkal, amelyek az ország több pontján is elindultak az elmúlt időszakban – fogalmazott Horváth Zoltán kormánymegbízott. – Baranya megyében ez már a második projektünk, Bólyban az év elején írtuk alá a támogatói okiratot.

A kormánymegbízott azt is kiemelte, hogy a Pécsi Járásban a munkanélküliség 3,5 százalékosra csökkent, ez nagyjából azonos az országos átlaggal. A kormányhivatal ehhez aktív munkaerőpiaci eszközökkel járult hozzá, a képzések és a foglalkoztatás támogatása révén több mint 8300 ember tartós elhelyezkedését érték el.

Őri László, Pécs alpolgármestere azt emelte ki, hogy a város számára a következő évek legfontosabb feladata a gazdaság fejlesztése, Pécs újraiparosítása. Ahhoz, hogy gazdasági értelemben is felzárkózzunk a szerencsésebb fejlődésű régiókhoz, figyelni kell arra, hogy a városban szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre, a most induló beruházás pedig lehetővé teszi ezt.

– A munkásszálló építése a helyi vállalkozásoknak nyújt majd segítséget a bővüléshez, az új munkahelyek létrehozása pedig népességmegtartó erővel rendelkezik – hangsúlyozta Őri László. – A beruházás tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy a több évtizede meglévő trend, a városi lakosságszám csökkenése megálljon, illetve megforduljon a következő időszakban.

Mivel a munkavállalókat nemcsak Pécsről, hanem az ország távolabbi pontjáról is várják majd ide, a projekt az egész dél-dunántúli régió versenyképességére jó hatással lehet.

Családok is költözhetnek a szállásra

– Számos vállalkozást kerestünk meg előzetesen, hogy van-e igény egy munkásszálló építésére, és mindenhol pozitív visszajelzést kaptunk – tudtuk meg Szentgyörgyi Dávidtól, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójától.

A háromszintes, több mint 1100 négyzetméter alapterületű ingatlanban 99 főt tudnak majd elszállásolni. Az összkomfortos szobák nagy része kétfős, de lesznek olyanok is, ahol öten is kényelmesen elférnek, tehát családok számára is megfelelő.

A földszinten a közösségi funkciót szolgáló helyiségeket alakítanak ki, többek között társalgót, mosószobát, főzőhelyiséget. Az épületben 24 órás portaszolgálat működik majd, és saját parkolóhelyeket is kialakítanak.

A munkásszálló a Finn utcában épül fel. A beruházáshoz azért ezt a helyszínt választották, mert a terület a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában áll, ipari parki környezetben helyezkedik el, és tömegközlekedéssel is megközelíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában