tütüke

2019.11.24. 15:30

Sok pálinka készült barackból Baranyában

Folyamatosan dolgoznak a pálinkafőzdék, a kajszibarack mennyiségére az idén végre nem volt panasz, így ebből, illetve szőlőből főztek a legtöbbet az egyik általunk megkérdezett pálinkafőzdében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Békéscsaba, 2012. április 10. Nagy Árpád ügyvezetõ zárja be egy fõzõberendezés ajtaját a Kisrét Manufaktúra Kft. pálinkafõzdéjében Békéscsabán. A cég az év legjobb pálinkafõzdéje címet nyerte el a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács VII. HunDeszt Pálinkaversenyén. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

A gyümölcsök szempontjából nagyon szépen indult a tavasz, mármint ami a kajszibarack mennyiségét illeti, viszont utána kisebb csalódás is érte a termelőket, ugyanis a cukortartalma hagyott némi kívánnivalót maga után – mondta Hoyck Balázs, a Pécsváradi Gyümölcsfeldolgozó és Pálinkafőzde vezetője. A legtöbb pálinka az idén kajszibarackból lehet, illetve szőlőből. Több gazdánál is csurig van a pince borral, így sokan döntöttek úgy, az idei szőlőből több pálinkát és kevesebb bort készítenek.

A cseresznye és a meggy elsősorban a sok eső, kevés napsütés miatt elrohadt, ezekből a gyümölcsökből a pécsváradi főzdében szinte nem is főztek tiszta pálinkát, de nem volt nagy dömpingje sem a szilvának, sem a körtének, sem az almának. Most jön ugyanakkor a törkölypálinka főzésének az ideje, amiből nagy mennyiséget és januárig elhúzódó munkát várnak.

A pécsváradi pálinkafőzdében tavasszal és októberben is tartottak tanácsadással egybekötött cefrézési bemutatót. Hoyck Balázs elmondta, többen meg is fogadták a tanácsokat, ami javította az otthon készített cefrék és a pálinka minőségét is. Hasonló tanácsadásra tavasszal is lehet számítani, a regisztrációhoz kötött ingyenes programon bárki részt vehet.

Az otthoni pálinkafőzés iránt továbbra is nagy az igény, a NAV baranyai adó- és vámigazgatósága adatai szerint az idén eddig 270-en, 289 esetben nyújtottak be párlat adójegyre kérelmet, így 4131 adójegyet adtak ki. Tavaly összesen 62, idén idáig 53 magánfőzőt, a bejelentési kötelezettség bevezetése óta pedig Baranya megyében összesen 1387 berendezést jelentettek be a magánszemélyek.

Újra napirenden a mentesség

Az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek ismét az Európai Unió pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán a közelmúltban. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: az uniós országok többsége – köztük Magyarország is – támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül, a tagállamok teljes egyetértésének hiányában azonban egyelőre nem született döntés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában