Bizonytalan az autóipari piac

2020.06.16. 16:59

Éveket csúszik a thyssenkrupp pécsi beruházása

Elhalasztja a pécsi beruházását a német thyssenkrupp – számolt be a döntésről a társaság.

bama.hu

Tavaly nyáron jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy több mint 17 milliárd forintból – zöldmezős beruházásban – motoralkatrészeket gyártó üzemet épít a világszerte ismert, német központú thyssenkrupp Pécsett, a Déli Ipari Parkban.

Az eredeti tervek szerint már jövőre elindult volna a gyártás, sajnos azonban kedden arról számolt be a cég, hogy a nagyjából kétszáz új munkahelyet is jelentő beruházás éveket csúszik.

A thyssenkrupp korábban 2021-re tervezte a motorkomponensek gyártásának elindítását az új pécsi gyártóüzemben, ahol elektromos motorok alkatrészei is készülnek majd a hibrid és a teljes elektromos meghajtású járművek gyártói számára – emlékeztet közleményében a német székhelyű cég.

A vállalat sokáig kitartott a pécsi helyszínre tervezett zöldmezős beruházásának eredeti ütemterve mellett, azonban az autóipari piac bizonytalanságai – így a vevők projektjeinek eltolása – , amelyre később a Covid-19 járványhelyzet miatti piaci csökkenés is negatívan hatott, a beruházás újraértékelését tették szükségessé, ezért a projekt várhatóan 1,5-2 évet tolódik. A hosszú távú megközelítést azonban jól mutatja, hogy a vállalat már most növelni igyekszik a rendelkezésre álló földterületet – írják közleményükben.

Marc De Bastos Eckstein, a thyssenkrupp magyarországi autóipari beszállító üzletágának ügyvezető igazgatója azt mondta, Magyarország, azon belül pedig Pécs kiváló helyszín a bővülési tervek megvalósítására. Úgy fogalmazott, az üzleti racionalitás mentén azonban most ki kell várniuk az autóipari konjunktúra globális alakulásának irányát, a pécsi zöldmezős beruházása így később valósulhat meg.

A jelenlegi tervek szerint, amint a gazdaság visszazökken a normális kerékvágásba, a thyssenkrupp folytatja a beruházás megvalósítását Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában