csökken az álláskeresők száma

2020.10.20. 07:00

Az új munkahelyek létrehozását nálunk is kiemelten ösztönzik

A júniusi mélypont óta folyamatosan csökken az álláskeresők száma az országban, így megyénkben is. Állásajánlatok is bőven vannak, Baranyában leginkább a kereskedelem és a termelés területén keresnek új munkaerőt.

Mészáros Rita

20200930 Kazincbarcika fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Állásbörze az Észak-Magyarország c. napilap szervezésében az Egressy Művelődési Központban.

Fotó: Ádám János

A koronavírus-járvány megviselte a munkaerőpiacot, az álláskeresők száma márciusban elkezdett emelkedni, ami egészen júniusig tartott – ez a trend jól kirajzolódik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatsoraiból is. Márciusban a megyénkben nyilvántartott álláskeresők száma 15 ezer körül alakult, majd egy nagy ugrással áprilisban már majdnem elérte a 18 ezret. A mélypont azonban egyértelműen júniusban volt, amikor kicsivel a 20 ezer főt is meghaladta a munkanélküliek száma. Akkor a legtöbben a pécsi járásban kerestek állást, de a siklósi és a szigetvári járásban is magas volt ez a mutató. Azt, hogy ez a húszezres adat milyen magas, jól mutatja, hogy tavaly júniusban a nyilvántartott álláskeresők száma 14 ezer körül alakult megyénkben.

A július aztán már jobb statisztikát hozott, augusztusban és szeptemberben pedig még tovább csökkent a munkanélküliek száma. Igaz, még a legfrissebb adatok szerint is több, mint 18 ezren keresnek munkát szeptemberben Baranyában, ami 4500-zal haladja meg az egy évvel korábbi mutatót. A mostani munkanélküliségi adat egyébként nagyjából megegyezik az országos átlaggal, de az egyes megyék között komoly különbségek lehetnek. A legtöbben – mintegy 41 ezren – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresnek állást, Budapesten csaknem 30 ezren, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig nagyjából 28 ezren.

A legjobb helyzetben a nyugat-dunántúli megyék vannak, azok közül is Győr-Moson-Sopron megyében a legjobb a mutató. Ott valamivel kevesebb, mint 5500 embert tartottak nyilván álláskeresőként szeptemberben, amíg májusban ez a szám a tízezret is meghaladta – számuk tehát nagyjából felére csökkent. A munkanélküliségi adatok pedig tovább javulhatnak, hiszen a kormány a jövőben elsősorban az új munkahelyek létrehozására helyezik a hangsúlyt, valamint a beruházásösztönző támogatásokra.

Változó béreket kínálnak a munkáltatók

Az álláskeresőknek több internetes portál is segít munkát találni, köztük van a Virtuális Munkaerőpiaci Portál is. Ez nemcsak ingyenes és kényelmes megoldás, de megbízható is, hiszen a megjelenő ajánlatok és önéletrajzok hitelességét a munkaügyi szervezet szakemberei ellenőrzik. Az oldalon böngészve több mint száz baranyai munkalehetőség közül válogathatunk. Leginkább a kereskedelem és a termelés területén keresnek embereket, bolti eladókra, szakácsokra és ipari segédmunkásokra is szükség van, de szinte minden munkakörben találhatunk lehetőséget.

A bérek igen változóak, akár még azonos munkakörökben is. Lakatosként az egyik hirdetés szerint például bruttó 350 ezer forintot is kereshetünk, máshol viszont bruttó 200 ezer forintos fizetést kínálnak. Az iparban a betanított munkások fizetése is változó, az egyik hirdetés szerint a kereset bruttó 148 ezer forint, másik helyen viszont bruttó 250, vagy akár 300 ezer forintos bér mellett is lehet állást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában