Fejlesztés

2020.11.08. 07:00

Új központ várja majd a kirándulókat a Dombay-tónál

Az épülő turisztikai központ alapja már jól látszik a tónál. A beruházásra – amelynek része az új Zengő-kilátó – a Pécsváradi Önkormányzat a Baranya Megyei Önkormányzattal konzorciumban mintegy 160 millió forint támogatást nyert.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

A Dombay-tó környezetének fejlesztését, amelyre a helyi önkormányzat a Baranya Megyei Önkormányzattal együttműködve nyert támogatást, a nyáron kezdték el. A tó északnyugati sarkában elkerítettek egy részt, ahol egy vadonatúj látogatóközpontot kezdtek el felhúzni. Az épület alapja már kész is, ezt jól láttuk akkor is, amikor szerdán kint jártunk a helyszínen, de a környék egyébként csendes volt. Nyáron sokan pihennek a tó partján, de ennek az időszaknak már rég vége, a ködös, őszi időben pedig kirándulók sem jártak arrafelé.

Ahogy megtudtuk, az építkezés jelenleg szünetel a tó környékén, ugyanis a város egy másik pályázatot is elnyert, egy műemléki épületet újítanak fel. A két beruházásnál ugyanaz a kivitelező, ezért áll most a munka az egyik helyen. Ahogy Zádori János polgármester elmondta, egy pár héten belül folytatják az építkezést, és akkor a projekt már egy igazán látványos szakaszához érkezik.

Hamarosan tehát teljesen felépülhet a központ, ahol a kirándulók kaphatnak majd szakmai segítséget, térképeket és prospektusokat a Mecsek felfedezéséhez, de az épület különböző rendezvényeknek is otthon adhat majd.

A beruházás, amelyre több mint 160 millió forintot nyertek, a Zengő-kilátó építésével kezdődött, amit a nyáron adtak át.

A látványosság azóta is népszerű, a kirándulók szeretik, amit az is bizonyít, hogy szavazataik alapján az Év Kilátója versenyen a második helyezést érte el. A Dombay-tónál nemcsak a látogatóközpont épül, hanem egy parkolót is kialakítanak, s a tó körüli sétányt is helyreállítják majd, megoldják a közvilágítást, illetve egy kamerarendszert telepítenek a biztonságos pihenés érdekében.

Mondák földjén

A projekt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Kelet-Mecsek tartalmas programot kínáló szépségeire. A környéken számos legenda kering, nemcsak Pécsváradhoz, hanem Hosszúhetényhez és Mecseknádasdhoz kapcsolódóan is. A felépülő központban megtalálható kiadványok segítségével megismerhetjük ezeket is, így csak egy bakancsra és egy hátizsákra lesz szükség, hogy nekivágjunk a tájnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában