financiális tudatosság

2021.01.24. 15:30

Jó, ha már átlátják a családi pénztárcát a gyerekek is

Pénzügyi tudatosságunk még komoly hiányosságokat mutat minden korosztályban, az ehhez szükséges ismereteket a legjobb már gyerekkorban elsajátítani.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A legtöbb iskolában az idei tanévben is kiemelt figyelmet fordítanak a diákok pénzügyi ismereteinek bővítésére, melyre egyre több segédanyag és módszer áll rendelkezésre. Tíz éve rendezi meg például a K&H Bank a Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, melyre az idén is várják a jelentkezéseket, egészen március 26-ig. Emellett március 1-5. között rendezik meg a Pénz7 pénzügyi és vállalkozói témahetet, most online tanórákkal, vagy tanórán kívüli megvalósítással. Az eseménysorozat fókuszában egyrészt a családi költségvetés áll majd, a vállalkozói témakörben pedig az „InnoVÁL(L) – Vállalkozz okosan!” lesz a fő téma.

A témahétre készülnek a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban is, Kovács Ágnes matematikatanár koordinálásával.

– Amikor olyan példával találkoznak a tanulók, amely a kamat, kamatos kamat, bank témakörén alapul, akkor jól látszik, hogy sokaknak hiányos ismereteik vannak e téren. Ugyanakkor nagyon sok módszer van arra, hogy ezeket az ismereteket bővítsük. A pénzügyi témahéten a közismereti tárgyak által szerzett pénzügyi, gazdasági ismereteket fogjuk össze, továbbá a Pénziránytű Alapítvány által ingyenesen rendelkezésre álló füzetek segítségével fogjuk erősíteni a pénzügyi tudatosságot és amennyire lehetséges, megalapozni a vállalkozói ismereteket – mondta a pedagógus. Hozzátette, a gimnazista diákoknak már a hétköznapok pénzügyeit át kell látnia, ismernie kell a családi költségvetést, emellett mivel maguk is számtalanszor vásárolnak az interneten, jó, ha tisztában vannak azzal, hogyan kell digitálisan bankolni, továbbá a befektetésekkel kapcsolatban is hasznos ismeretekkel kell rendelkezniük.

Az ennél fiatalabb korosztályban is odafigyelnek a pénzügyi tudatosság megalapozására. A siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában az első és a második osztályosok kivételével mindegyik évfolyam készül a Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre, de a legkisebbek is megismerkednek a korosztályuknak megfelelő pénzügyi témákkal.

– Akik már részt vettek a korábbi években a versenyben, ők már egészen jól képben vannak, megfelelőek a banki ismereteik és a hitelekkel kapcsolatos információik is egészen jók. Emellett gyakorlatias feladatokkal készítjük fel őket a vetélkedőre – mondta dr. Holczknechtné Szunyog Beatrix pedagógus.

Az egyik általános feladat, hogy szervezzenek születésnapi partit otthonra, a megadott keretből tervezzék meg a dekorációt, legyen elég étel, ital. Ennél a példánál jellemző, sokszor rájönnek, hogy a torta már alig fér bele a keretbe.

A pedagógus úgy látja, ebben a korban is személyiségfüggő, hogy ki hogyan bánik a pénzzel. Vannak gyerekek, akik az utolsó fillérig elköltik a zsebpénzüket, mások nagyon spórolósak. Gyakorlati foglalkozásként az iskolai büfé, valamint és az egyik nagyáruház árai és kínálata alapján szoktak gazdálkodni a rendelkezésükre álló képzeletbeli kerettel.

Mobilos kalandjátékkal is tanulnak

Játékos módon szerezhetnek pénzügyi ismereteket a fiatalok az OTP fiatalokat pénzügyi ismeretekre oktató Fáy András Alapítványa által készíttetett hazai fejlesztésű mobilapplikáció segítségével is, amely tavaly októbertől ingyenesen letölthető.

A „Platypus: A FinLit Story” elnevezésű mobilos kalandjátékban a játék főhőseinek, Cashnek és Flownak az a feladata, hogy megtisztítsa az univerzumot a pénzügyi pusztulást terjesztő „Suttogóktól”. Galaxisokat átívelő útjukat követve a játék használója témakörök szerint ismerkedik meg a különböző pénzügyi alterületekkel. A témaköröket – háztartási pénzügyek, vállalkozás, állam, bankok, pénzügyi tudatosság– nem csak szerteágazó feladatokon, hanem hangulatvideókon és párbeszédeken keresztül is árnyalja a játék, használóját mindig újabb kihívások megoldására sarkallja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában