büszke lehet a város

2021.09.21. 13:22

Átadta Varga Mihály Magyarország első napelemes tetőcserepet gyártó üzemét

Több mint 724 millió forintos beruházás valósul meg, és ehhez a kormány 326 millió forintos támogatást tudott nyújtani – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter kedd délelőtt Pécsett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. Generon napelemes tetőcserép gyárának átadóján.

V. S.

A tárcavezető kifejtette, hogy a több mint száz éves cég tulajdonosai mindig rendelkeztek azzal a tudással, amivel a vállalat meg tudott újulni. Hozzátette, a Terrán egyik legfontosabb erőforrása az a szaktudás, amely az elmúlt években a holtpontokról is el tudta mozdítani a céget. Varga Mihály arról is beszélt, hogy Baranyára ma úgy szokás tekinteni, mint ami az országban zajló változások ütemét nem egészen vette föl, ezért is öröm számára, hogy Pécsen adhatják át ezt az üzemet. Aláhúzta: ha a helyi politikai és cégvezetők részéről meg van az eltökéltség és nyitottság, és van világos vízió, cél, hogy mit akarnak elérni, akkor a kormány ebben ez után is partner lesz.

-Az elemzők szerint a pandémia utáni újraindításban az eddigieknél mindenhol nagyobb szerepet fog kapni a zöld, klímabarát megoldások alkalmazása – mondta el a miniszter. Azt is hozzátette, hogy a kérdésnek vannak politikai vetületei is, hiszen Brüsszelben elindult egy vita arról, hogy a klímavédelemmel járó költségeket ki fizesse meg. Varga Mihály leszögezte, a magyar kormány álláspontja világos: maradjunk a szennyező fizet elvénél, tehát azoknak a globális nagyvállalatoknak kell ezt kifizetniük, akiknél a nagy mennyiségű CO2 kibocsátás történik. Mint elmondta, ebben a magyar kormánynak vitája van Brüsszellel, mert ott inkább azt az álláspontot képviselik, hogy a klímavédelem költségeit a fogyasztókon kell szétteríteni adók formájában.

Gódi Attila, a Terrán ügyvezető igazgatója beszédében köszönetet mondott a kormánynak azért a támogató, beruházást ösztönző, munkahelyteremtő és keresletélénkítő gazdaságpolitikáért, amely lehetővé tette azt, hogy az iparág növekedési pályára álljon.

A száz százalékban magyar nagyvállalat új üzeme a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével jöhetett létre.

A városvezetésnek nincs fejlesztési stratégiája

Pécsnek olyan vállalkozásokra van szüksége, amelyek innovatív gondolkodással új utakat keresnek – jelentette ki Hoppál Péter Pécs és térsége országgyűlési képviselője, aki a száz éve induló családi vállalkozás történetét mesébe illőnek nevezte.

– A pécsi baloldali városvezetés legfőbb terméke úgy tűnik, hogy a hétvégén lezajlott pécsi Pride, közben nincs integrált városfejlesztési stratégiája január óta a városnak – jegyezte meg a kormánypárti politikus. Hozzátette, mindeközben a kormány támogatásának köszönhetően két hete avathatták fel a pécsi egyetem orvostudományi karának állami támogatásból felhúzott új épületét, egy hete pedig a Hanon Systems új gyárát adhatták át Szijjártó Péter külügyminiszterrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában