Piaci körkép

2021.12.15. 07:00

Baranyában is a Nordmann a menő

Fenyőillat lengi be a pécsi vásárcsarnokot, ami nem meglepő, hiszen Zalából és Somogyból megérkeztek a fenyőfaárusok. A kínálat bőséges, a miniatűr fenyőtől az óriás méretűig kapható fa. Az árak néhány ezer forinttól tízezerig terjednek.

Zsigmond József

 – Már 27 éve árulunk fenyőfákat itt a pécsi vásárcsarnokban, a kezdetekre is jól emlékszem. A férjemmel egy éve voltunk házasok, mikor a szüleimtől megkaptuk az eladott fák árának felét. Abból a pénzből vettük a konyhabútort és a padlószőnyeget – emlékezett vissza a kezdetekre Nagyné Lőrincz Erzsébet őstermelő, aki Somogy-Zala határából, Porrog településről érkezett. 

A tavalyi évről elmondta, olyan rossz szezon még nem volt, a vírus ugyanis betett a fenyőpiacnak is. Míg korábban a fenyők java elkelt, tavaly az áru 20-30 százaléka megmaradt. Az árakról kezdtünk beszélni, mikor megérkeztek az első érdeklődők. Volt, aki szintén az árakra volt kíváncsi, illetve egy másik, aki már kinézett magának egy fát (egyméteres lucfenyőt 3000 forintért), azt tudakolta, lesz-e belőle még a jövő héten is. 

– Tavaly a Nordmann-fenyő volt a menő, a lucot alig vitték. Az árainkról elmondhatom, mi nem emeltünk, pedig minden drágult. Nálunk ugyanannyiba kerülnek a fák, mint tavaly, mérettől és formától függően. A luc a legolcsóbb, a Nordmann a legdrágább, az ezüstfenyő a kettő között mozog – tette hozzá Nagyné Lőrincz Erzsébet. 

Az árakról elmondható, hogy például egy gyönyörű, formás 2,3 méteres Nordmannt 12 ezerért, az 1,2 méteres lucot 3 ezerért, míg a 2 méterest 5 ezer forintért vihetjük haza. A fenyő drágulására is rákérdeztünk. 

– Laknunk is kell valahol ebben a 11 napban, az apartman drágult, az idegenforgalmi adót fizetni kell, a helypénz is emelkedett, és a fuvardíjról ne is beszéljük. És nem utolsó sorban a háló, amibe csomagoljuk a fenyőket, az 30 százalékkal kerül többe idén, mint tavaly – magyarázta a gazdálkodó. 

 

Több helyen is árulnak fenyőt Pécsett

Az árusok tapasztalatai szerint a vásárlók többsége a karácsony előtti hétvégén, illetve a szentestét megelőző 2-3 napban szerzi be a fenyőt. Tanácsokat is adtak, ha korán vesszük a fát, akkor érdemes hűvös helyen tartani, illetve olyan tartóba helyezni, amibe vizet önthetünk. Ha az ünnepre a fenyő bekerül a lakásba, akkor soha ne tegyük a fűtőtest közelébe, mert hamar kiszárad a fa, és lehullajtja tűleveleit. 

A Biokomtól megtudtuk, hogy Pécsett, a Diana téren december 14-én, a Bajcsy-Zsilinszky utca–Nagy Lajos király útja délkeleti sarkán is december 14-én, míg a Domus parkolóban december 17-én kezdődik a fenyőfa árusítása. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában