NAV

2022.01.25. 16:40

Adatbázis összesíti, hogy ki mentes a tartozástól

Érdemes a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA-ban) szerepelni! – hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, a NAV Baranya megyei szóvivője.

W. K.

Fotó: Szendi Péter

Mint részletezte, a köztartozás-mentesség igazolásának legegyszerűbb módja a köztartozásmentes adózói adatbázisban (a KOMA-ban) szereplés ténye. Abban az esetben, ha az adózótól adóigazolást kérnek a tartozásmentesség igazolására, és az adózó szerepel ebben az adatbázisban, akkor ez kiváltja az igazolást. A KOMA azon adózókat tartalmazza, akik a hónap utolsó napján az adatbázisba kerülés feltételeit teljesítik (például: lejárt esedékességű tartozás, köztartozás hiánya, bevallási, befizetési kötelezettség teljesítése), és kérték felvételüket ebbe a nyilvántartásba. 
 

Az adatbázisban szereplés önkéntes, és az elektronikus úton benyújtott KOMA-nyomtatványon kérhető. Például a januárban benyújtott kérelem alapján, a feltételek teljesülése esetén, február 10-én kerül az adatbázisba az adózó. A kérelmet elegendő egyszer benyújtani, és egészen addig szerepelni fog az adózó a nyilvántartásban, ameddig folyamatosan megfelel a feltételeknek. Az adatbázis nyilvános, bárki számára elérhető a NAV honlapján (https://www.nav.gov.hu/adatbazisok/koztartozasmentes). W. K. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában