Szorgoskodtak

2022.08.25. 20:09

Az aszály a méheknek is betett, de így is jól sikerült az év méhészeti szempontból

Bár az aszályos időszak a méhekre is hatással volt, alapjában véve kedvezően alakult az idei év méhészeti szempontból. Az akác termés helyrehozta az elmúlt évek fagykáros viszontagságait.

Zs. K.

Fotó: Lang Róbert

Jól indult az év méhészeti szempontból, hiszen kellően hideg volt, és megfelelőek voltak a feltételek arra, hogy jól teleljenek a méhcsaládok. Tehát a jó termelés egyik feltétele már az év kezdetével teljesülhetett – mondta May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója.

Amikor elindul a fiasítás, megjön a jó idő, megindul a virágzás és a virágpor hordás, akkor a méheknek nagyon sok vízre van szükségük, így a méhészeknek az idén a tavaszi szárazság miatt folyamatosan pótolniuk kellett az ivóvizet.

Az első jelentősebb nektárt adó növény a repce, amelynek virágzásakor szerencsére megjött a csapadék is. Párhuzamosan a csapadékkal pedig megfelelő volt a hőmérséklet és a páratartalom, amelynek következtében mind a repce, mind pedig az akác nagyon jól tudott mézelni. Szerencsésen alakulhatott az év a megyében az elmúlt három évhez képest viszonyítva azért is, mert nem volt, vagy csak nagyon szórványosan volt fagykár az akác esetében, és bőven volt virág a fákon.

– Jó akác termés lett a megyében, a repce az átlagosra, közepesre sikeredett. Ezt követően a nyári méhlegelőket az aszály elkezdte sújtani, de még nem méhészeti szempontból. Ugyanis mind a hárs, amely az egyik fontos méhlegelő, mind pedig a napraforgó mindig időben kapott jelentős mennyiségű csapadékot, a hárs virágzása is nagyon jó páratartalommal párosult, úgyhogy az elmúlt 20 év egyik legjobb hárs termését hozta meg az idei év

 – tette hozzá a szakember.

Az aszály a napraforgó mézelésébe egy picit beleszólt, ezért kicsivel kevesebbet tudtak pergetni a méhészek, mint a tavalyi évben.

– A júliusi-augusztusi aszályos időszak nagyon megviselte a méhállományokat. Egyrészt nagyon sok vízre volt szükségük a méhcsaládoknak, alig győztük pótolni az elfogyasztott vízmennyiséget. Másrészt a nagy melegben a virágport adó növények elszáradtak. Ez azért eredményez kritikus helyzetet, mert a virágpor a méhek kenyere, a méhcsalád fenntartásához, a fiasítás neveléséhez elengedhetetlen. Az aszály pont azt az időszakot érintette, amikor a méhcsaládok megkezdik a téli felkészülést. Sajnos valószínű, hogy ezért egy picivel gyengébbek lesznek a telelési feltételeink – magyarázta May Gábor.

Mézmennyiség vonatkozásában a méhészetek felkészültek a fogyasztói igények kielégítésére, ami mindenképpen jó hír, ugyanakkor, mivel a termelői költségek (üzemanyag, termelési eszközök, atka elleni szerek, munkadíjak drasztikus emelkedése, és az infláció) is jelentősen megemelkedtek, ezért 15-20 százalékos áremelkedés várható a termelői mézek esetében is.

Idén is keresik a megye mézét

– A Pécsi Méhész Egyesület ismét várja szeptember 25 –ig azon megyei méhészek jelentkezesét, akik a Megye Méze Versenyen megmérettetnék idei terméseiket, részletekkel kapcsolatban keressenek bizalommal – tett felhívást May Gábor.

Egy hét múlva kiderül hazánk szerepe

Ezekben a napokban zajlik az Apimondia, a méhészeti világkiállítás Isztambulban. Mint ismert, Magyarország megpályázta a 2025-ös világkiállítás megrendezését, és egy hét múlva ki is derül, hogy 42 év után újra hazánk adhat-e otthont az eseménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában