Jubileumot is ünnepeltek

2022.10.21. 15:49

Az új technológiákat hozták el a cégek a műszaki kar partnertalálkozójára

A tiszta technológiákról szólt tegnap minden a PTE Műszaki és Informatikai Karán – egy konferencia volt igen érdekes közérdekű előadásokkal és látványos standokon újdonságok bemutatójával.

M. B. E.

A PTE MIK partnertalálkozójára és a 25 éves jubileumát ünneplő Baranya Megyei Mérnöki Kamara mérnöknapjára közel másfél ezren regisztráltak, de névtelenül is több száz érdeklődővel bővült a résztvevők köre. 

Bocz Gábor, a BMMK tavasszal megválasztott új elnöke úgy fogalmazott, nagy dolog, hogy negyedszázadon át ilyen aktívan működött a kamarájuk, a cél viszont most az, hogy a fiatalokat másként szólítsák meg és ennél is intenzívebben tevékenykedjenek. Ami itt történt az elmúlt 25 év során, arról pedig most könyv is megjelent, egyedülálló kötet, ilyet az országban soha sehol senki nem készített. A mérnöknapról ugyanakkor kiemelte, hogy hagyományosan továbbképzés is zajlik ilyenkor, ezúttal  négy területen – energetikai,  tartószerkezeti, építési és épületgépész-szakágakban. Másrészt jelentős társadalmi eseményről van szó: az innovációt, az új technológiákat hozzák el a neves cégek, fiatal mérnököket toborozva, térségi partnereket találva, közvetlen üzleteket kötve. S hogy milyen technikai újdonságokat láthattunk itt? Hát például volt olyan okospad, mely a wifikapcsolaton, a mobiltöltésén túl káros anyagokat és hőmérsékletet is mért. S azért van szükség ilyen új berendezéseket felvonultató bemutatókra, mert óriási gondot jelent a jövő mérnökének, hogy rendkívül gyorsan fejlődnek az anyagok, a technikák, igen nehéz lesz mindennel lépést tartani. 

Azt már dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja teszi hozzá, hogy a partnertalálkozójuk a mérnöknappal összekapcsolva valójában a Pollack Expóval párhuzamos őszi rendezvényük. A Cleantechről szól ezúttal minden, a fenntartható építőiparról, az automatizált gépiparról (a robotikáról) és a hidrogéntechnológiákról. Utóbbiról egyébként év elején elindult már a karon a szakmérnökképzés, és a PTE Tudományos Parkjában, a Nyár utcában készül egy hidrogénlabor is (várhatóan decembertől fog működni) kutatási célokkal.

Negyedszázad szakmai történetét mutatja be a kötet
A Baranya Megyei Mérnöki Kamara „25 éves jubileumi könyv” címmel mutatta be most megjelent 600 oldalas kötetét, melyben dokumentumok és életképek láthatók és olvashatók a BMMK 1997–2022 közötti működéséről. Rengeteg fotóval, csaknem minden mérnököket érintő térségi rendezvényt megidéznek benne, s előkerül az elmúlt negyedszázadban megjelent összes olyan újságcikk, mely a BMMK-ról és tagjairól készült. Közgyűlési jegyzőkönyvekbe, tisztújító választások lapjaiba kapunk betekintést, s mérnökbálok képein lehet nosztalgiázni, mikor is „bulizott az úri mérnöktársadalom”, és éves összefoglalók hangzottak el a szakma legfontosabb  feladatairól. Kitüntetettek szólalnak meg, s interjúk készültek a szervezet meghatározó térségi vezetőivel. A könyv felelős szerkesztője, dr. Kukai Tibor (16 éven át volt a baranyai szervezet elnöke) kiemelte, az összeállításnak az volt fő célja, hogy az új generáció megismerje a mérnöki élet és érdekképviselet előzményeit, az idáig vezető utat, hogy legyen miből építkeznie.

 

Címkék#PTE MIK#pte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában