2022.10.11. 16:58
Nézz be a színfalak mögé - túra az egyetemistáknak
Október 1-je a Vegetarianizmus Világnapja, mellyel kezdetét vette a vegetáriánus hónap. A Pécsi Tudományegyetem számos olyan programot szervez ebben az időszakban, ami többek között azt is bemutatja, hogy a növényi alapú étkezés lehet finom, tápláló és egészséges.
A pécsi egyetem „Zöld Gasztro” programsorozatot indított októberben, előadásokkal, különleges túrákkal, receptversennyel. A programsorozathoz kapcsolódik a húsmentes péntek is, melyhez számos pécsi étterem kapcsolódott, illetve a pécsi vásárcsarnok, amely a rendezvény alatt szélesre tárja kapuit a diákok előtt. Számukra „Nézz be a színfalak mögé” elnevezésű túrát szerveznek (október 21-én és október 27-én), ahol az egyetemisták megismerkedhetnek az épület különlegességeivel, illetve a helyi termelőkkel.
Az új vásárcsarnok építése szorosan összekapcsolódik az egyetemmel. Az évtizedek óta várt vásárcsarnok egyik tervezője, Sztranyák Gergely – a társtervező Getto Tamás – a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán tanít, így idén a beruházás a tervezéstől a befejezésig bekerült a PTE építészképzésének tananyagába is. Az egyetem nemcsak az egyetemistákra gondolt a „Zöld Gasztro” programsorozatával, hanem a pécsi egyetem gyakorló iskolái részére receptversenyt hirdetett: A tudatos vásárló vega uzsonnája címmel. Az egyetemi gasztro programsorozat részletes programja a zoldegytem.pte.hu oldalon található.
Új helyszínen lesz az Adventi Borszalon
A Pécsi Borozó gasztronómiai- és bormagazin, valamint társszervezőként a Pannon Borbolt idén negyedik alkalommal szervezi meg az országos hírűvé vált: Adventi Borszalont. Korábban a neves bormustrát a pécsi Pezsgőházban, majd tavaly a Magtár Látogatóközpontban tartották, ahol az érdeklődők a magyar és külföldi pincészetek boraival, illetve több helyi termelő gasztronómiai finomságaival ismerkedhettek. A szervezők idén közölték, a színvonal nem változik, a helyszín viszont ismét új lesz. Az idei Adventi Borszalont a pécsi vásárcsarnokba rendezik. Ide várják bronzvasárnap délután a borok és gasztronómia iránt érdeklődőket.