A válság kétfelől fűti most az aranylázat

2022.11.19. 10:44

Pécsre még nem gyűrűzött be a zálogba adási hullám

Szokatlan hirtelenséggel lőtt ki a zálogházak forgalma, be is adják és viszik is az aranyat, mint a cukrot, futott végig a hír a napokban a médián. Utánajártunk, Pécset még nem borította el a nagy hullám, bár a befektetési aranyat valóban többen keresik.

Szűcs Zsolt

Egymást túllicitáló híradásokban kongatja a vészharangot a média egy szelete, a BÁV egy közleményét úgy értelmezve, hogy már akkora a szegénység, hogy a gyors készpénzre szorulók kénytelenek zálogba adni utolsó értékeiket is. Érdekességként nemzetközi szintre is kiterjesztve ugyanakkor a hírt, miszerint Németországban is érezhető a tendencia, ottani tudósítások már autók, sőt egy porszívó zálogba adásáról szóltak. 

Utóbbira idehaza a zálogházi szolgáltatások körében egyébként nemigen lenne mód, nálunk ugyanis a műszaki cikkeket már nem veszik át, az egykori bizományi üzletekről már teljesen levált a zálogpiac. Ma elsősorban a nemesfémek, a márkás és piacképes porcelánok, ritkábban festmények, esetleg nemesebb bútorok szerepelnek a zálogba adható tárgyak szűk listáján. 

Illetve, nemcsak a zálogba adható, hanem az eladásra szántakén. Amint ugyanis azt a Dunántúli Napló kérdésére a Pécsett három, Komlón egy, a megyén kívül pedig országszerte további tizenhárom üzletet működtető Expressz Zálog Zrt. szakértője elmondta, velük együtt sok zálogház foglalkozik használt és új ékszerek forgalmazásával is, mondhatjuk, ékszerboltként is működve. 

A zálogba kínált tárgyak értékét az Expressznél mindenütt magasan képzett becsüsök állapítják meg, és ha az egyik üzletben ez kérdéses, akár az ország másik szegletében dolgozó specialistától is segítséget kaphatnak. A pécsi szakértő azt mondja, hogy az ügyfélszámban ugyan itt is tapasztaltak némi növekedést, illetve a befektetési arany felvásárlásában is látható növekedés, a hitelügyletek reálértékét ugyanakkor semmiképpen sem nevezné radikálisan kiugrónak. Vagyis, Baranyába egyelőre nem gyűrűzött be a válság-elzálogosítási hullám.

Viszont általánosságban szeretnék mindenki figyelmét felhívni az ilyenkor, a nehezebb időszakokban gyakrabban feltűnő, hamis ékszerekkel kereskedő illegális árusokra. A cég munkatársai országszerte egyre több hamis ékszerrel találkoznak, úgy is, hogy becsapott emberek náluk akarják az ékszerek eredetiségét ellenőrizni. 

A záloghitel rövid futamidejű, 30, 60 vagy 90 napos (négyötödük utóbbi) speciális kölcsön, amelynek fedezete a zálogba adott tárgy. Lejártakor az ügyfél három lehetőség közül választhat: elsősorban a hitel visszafizetésével kiválthatja, ekkor visszakapja a zálogtárgyat. A másik lehetőség, hogy nem váltja ki, vagyis nem fizeti vissza a hitelt, amely így a hitelező tulajdonába kerül. 

A két lehetőséget áthidalóan meg is lehet ugyanakkor hosszabbítani az ügyletet, ez a 90 nap esetében azt jelenti, hogy ki kell fizetni a kamatot és a prolongálási díjat, ekkor újraindul a három hónapos ciklus. A kölcsön összegét mindenütt az arany világpiaci árához igazítják, amilyen magasan csak lehet az ügyfelek számára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában