Öt csillagra várva

2022.11.11. 07:01

Kevesebb szálláshely, csökkenő turizmus a megyében

Tervekből, koncepciókból és ígéretekből a turizmus terén sincs hiány, a szomorú valóság mégis az, hogy Pécs és Baranya évről évre lejjebb szakad az ország turisztikai célpontjainak rangsorában.

Sz. Zs.

Fotó: AS

Turistacsalogató látnivalóból valóban lenne megye- és városszerte bőségesen, ám a kiaknázásuk valahogy mégsem sikerül. A világörökségi védettségű pécsi belváros, Villány vagy a Mecsek gyöngyszemei ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint már a hazai, de főként a külföldi turisták közül is kevesebbet, és rövidebb időre vonzanak csak, mint egy évtizede, és a megyék rangsorában is hátrafelé lépdelünk.

A legfrissebb KSH-adat szerint idén az első félévben 10,8 millió éjszakát töltöttek el a vendégek az ország kereskedelmi szálláshelyein. A prímet természetesen Budapest viszi el, ám a baranyai 3 százalék a megyék sorában is csak a 10. A külföldről érkezőket külön véve pedig Hevessel és Tolnával holtversenyben abszolút a sor végén kullogunk. Júliusban ez mindössze 12 ezer vendégéjszakát jelentett – szemben Zala 74 ezres mutatójával.

Az okok sokrétűek, a szakemberek szerint a lista élére kívánkozik, hogy nemcsak Pécsett, de a régióban sincs egy valóban nívós ötcsillagos, de még egy kiemelten vonzó négycsillagos wellnesshotel sem. Márpedig utóbbiak meleg vizes attrakciói az egyébként kétnapos ott-tartózkodási átlagot megduplázzák, vagy akár háromszorozzák is. Hasonló gond, hogy miközben a kétezres évek elején még Baranyában volt az 5. legtöbb szálláshely, ezekből azóta több ezer megszűnt, így mára a 12. helyre csúszott vissza a megye.

Pedig a város, a megye és a szállásadók-vendéglátók szervezetei évek óta egyre-másra tárják a nyilvánosság elé a legváltozatosabb fejlesztési koncepciókat. Éppen az idén tavasszal a kamara közreműködésével vágtak bele a 2030-ig szóló stratégia elkészítésébe. Ám félő, hogy ha néhány kiemelten nagy beruházással (prémiumszálloda, wellness, akvapark, repülőtér-fejlesztés) nem sikerül gyorsan előrukkolni, Pécs és Baranya egyébként jó adottságai ellenére is végképp lemarad a turistákért folyó versenyben.

Megvalósításra váró nagy álmok

A kiemelt fejlesztési ötletek közül talán a legrégebben várt a pécsi akvapark és télen-nyáron látogatható élményfürdő. Az előző városvezetők idején még a Füzes dűlőben kijelölt helyszín azóta a sokak szerint kétes talaj­adottságú Tüskésrétre vándorolt, és az önkormányzat a nyáron már a tervezésről adott hírt, nagy kérdés a tényleges első kapavágás kezdete. Ugyanígy a pogányi reptér kifutópályájának turista-Messiásként várt meghosszabbítása is évek óta az ígéret szintjén rostokol. Legújabban az évek óta bezárt orfűi strand 17 milliárdos turistaparadicsommá fejlesztése élesztgette a reményeket – ám az év eleji bejelentés óta ennek előrelépéséről sem hallottunk új híreket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában