Top100

2022.12.27. 07:01

Gazdaság: az összefogás lehet a baranyai „leg”-ek felemelkedése kulcsa

Az év vége a sport mellett az élet számos területén hagyományosan az esztendő eredményeinek, legjobb teljesítményeinek, sikereinek összegzésével zárul. Mutatjuk, Baranya gazdaságában kik a 2022-es „leg”-ek.

Szűcs Zsolt

Fotó: Löffler Péter

Ahogyan világszinten a híres Forbes magazin, úgy megyénkben, ugyan kicsiben, de a Dunántúli Napló is évről évre hagyományosan csokorba gyűjti a baranyai gazdasági élet kiemelkedő szereplőit, legnagyobbjait. A TOP100 – Baranya megye gazdasága című kiadvány a megye gazdasági életének legkiemelkedőbb szakemberei segítségével elemzi a mögöttünk hagyott esztendő legfontosabb eredményeit, egyben kihívásait, nehézségeit. 

Utóbbiakból a covidból éppen kilábalni igyekvő, a háború újabb pofonjától sújtott világgazdaság kicsiny részeseként megyénknek is bőven kijutott, így mindennapjaink a kiútkeresés, az állandóan új kihívásokhoz alkalmazkodás jegyében telnek. Nem véletlen, hogy NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) és az Enterprise Europe Network által a TOP100 magazin szakmai közönség elé tárására is szervezett évzáró összejövetelen Síkfői Tamás, a PBKIK elnöke e találóan tömör mondatba sűrítette a helyzetet: az előttünk álló évtized egyetlen stabil tényezője a világ markánsan és folyamatosan gyorsuló változása.  

Ráadásul Baranya a világban egyébként ijesztő ütemben visszaszoruló Európa perifériájának számító Közép-Európa és hazánk egyik belső perifériája is – és mint ilyen, érzékelhetően kisebb arányban jut a mindig is a centralizációt támogató fejlesztési forrásokhoz – ecsetelte az elnök TOP100-as értékelése részeként. 

Gazdaságunk lehetséges kitörési pontjaiként egyben az IT, az új energia- és anyagmegoldások, az élelmiszer-gazdaság, a környezet-, egészség- és kreatívipar szegmenseit megemlítve. Hozzátéve, hogy időtálló és jó stratégiákban bővelkedünk ugyan, ám azok hétköznapi gyakorlatba ültetése az együttműködési kultúra és a térség fejlődése iránti elkötelezettség hiányában rendre félresiklik – ez utóbbiak tehát mindenképpen elengedhetetlenek a felemelkedéshez. 

A Baranya megyei TOP100-as elitek 

A legnagyobb (2021-es) nettó árbevétel szerinti sorrend: 1. Mecsek-Füszért Zrt. (60,06 milliárd Ft), 2. MCS Vágóhíd Zrt. (57,88 md Ft), a 3. helyen álló nem járult hozzá adatai közléséhez, 4. Pannonenergia-Service Kft. 39,14 md Ft), 5. Körber Hungária Kft. (37,84 md Ft), 6. Pannongreen Kft. (34,9 md Ft). 

A legnagyobb árbevételű hazai tulajdonú vállalkozás: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. (19,35 md Ft). 

A legnagyobb agrárvállalkozás: MCS Vágóhíd Zrt. A legnagyobb baranyai tulajdonú agrárvállalkozás: Y Takarmányipari Kft. 

A legnagyobb baranyai foglalkoztatók: Biokom NKft., Körber Hungária Gépgyártó Kft. 

A legnagyobb árbevétel-növekedést elérő kamarai önkéntes tagvállalkozás: Agrokémia Sellye Kft.. 

A városok legnagyobb adófizetői. Pécs: Harman Becker Kft.; Bóly: Hard-Concrete Kft.; Komló: KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft.; Mohács: KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft.; Siklós: Ügyvitel Technika Kft.; Szigetvár: Iron-Tech Kft. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában