Eljárás is indult

2022.12.26. 15:26

Idén is figyelte az ünnepi édességeket a fogyasztóvédelem

A csokimikulások mellett a szaloncukrokat is minden évben ellenőrzi a téli ünnepeket megelőzően a fogyasztóvédelem – idén is vizsgálták a termékek címkéin feltüntetett információkat.

W. K.

Fotó: Krisztian Tefner

A hatóság tájékoztatója szerint 40 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el – a csokimikulások zsírtartalmát és cukortartalmát is ellenőrizték, ezek minden esetben a címkén feltüntetett értéknek megfeleltek. A szaloncukrok esetén górcső alá vették, hogy a címkén feltüntetett bevonat és töltelék mennyisége megfelel-e a valóságnak. – Három termék esetén a laboratóriumban azt állapították meg, hogy a töltelék aránya kevesebb a címkén szereplő értéknél. Ezekben az esetekben fogyasztóvédelmi eljárás indult annak érdekében, hogy a címkén a helyes érték szerepeljen, azaz ne tévesszék meg a fogyasztót helytelen állításokkal vagy adatokkal – közölték. 

 

Kiemelve, hogy egy olyan terméket is találtak, amelynek a címkéjén nem a megnevezéshez kötődően helyezték el az édesítőszer hozzáadására vonatkozó feliratot, csak az összetevők között sorolták fel azokat. 

– Ez szintén megtévesztheti a fogyasztót, akinek rögtön szembeötlik, hogy a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de az nem, hogy az édességet édesítőszerek hozzáadásával állították elő 

– hangsúlyozta a fogyasztóvédelem. – Ilyen esetre EU-előírás vonatkozik, amely megadja, hogy az édesítőszer-tartalomra vonatkozó feliratot a termék megnevezésében is fel kell tüntetni – tették hozzá. A hatóság eljárást indított, a gyártónak a feliratot ki kell javítania. 

Több esetben is eljárást indított a fogyasztóvédelmi hatóság a szabályt szegők ellen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában