Dísztököt termelnek

2023.02.27. 18:44

Jól működhetett volna az uborka-termesztés Szalatnakon, de nem maradt már rá munkaerő

A szalatnaki önkormányzat az idén felhagy az uborkatermesztéssel, és ettől az évtől dísztököt fog termeszteni.

Zs. K.

Fotó: Sándor Judit

A falu 2020-ban a Hegyháti Gyerekesély sikeres programjából építkezve kordonos uborkatermesztésbe kezdett, amely példaként szolgálhatott volna a családok megélhetéséhez. A terményből a lakosságon kívül a környékbelieket is ellátták.
– Sajnos kevesen vagyunk, a közfoglalkoztatottak száma az utóbbi években 10-ről 3-ra csökkent. Azért próbálkozunk a dísztökkel, mert az, érési idejében is jól elkülöníthető lesz a baracktól, amit szintén termesztünk. Munkaszervezési szempontból tehát ideális, és abból a szempontból is, hogy a környéken senki nem foglalkozik dísztökkel – mondta lapunknak Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere.

Az önkormányzat ehhez a közfoglalkoztatás keretén belüli dologi kiadásból fedezi majd a támasztékot (azaz vadhálót a növények számára), és az iskolaépületről esővizet gyűjtenek majd az öntözéshez, ehhez plusz két tartályt szereznek be. Alaposan trágyázott, fellazított talaj esetén jó termés várható a dísztökből is.
A községvezető elmondta, a lakosok közül sokan kérdezték, hogy idéntől honnan szerezhetik be az uborkát, hiszen több mint 100–150 család számított rá.

– Lesz arra lehetőségünk, hogy közvetítőként az igényeket kielégítsük, és hozunk többször a nyár folyamán konzerv uborkát Szalatnakra családi gazdaságokból. Sajnos nincs elég munkaerőnk az ültetvény kezeléshez, és nincs anyagi erőforrásunk sem arra, hogy felvegyünk embereket – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, tavaly kínálták a területet jelképes összegért bérbe, de senki nem élt a településen ezzel a lehetőséggel. Annak ellenére sem, hogy kialakult technológiát, vevőket es bejáratott kereskedelmi utakat kínált ehhez az önkormányzat.
A barackos termőre fordult, ezért a két területet egy időben nem tudnák idén művelni. A tök később érik be, így jobban el tudják osztani a teendőket. Ezzel együtt Gulácsi Erika reméli, hogy hiánypótló lesz és legalább annyira sikeres lesz a dísztök, mint az uborka-termesztés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában