Las Vegas-i lakásokat kellett tervezniük

2023.03.06. 16:54

Nemzetközi versenyen részesültek tiszteletbeli elismerésben az egyetem hallgatói

Az eddigi egyik legnagyobb elismerést kapták meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar belsőépítész-képzés mesterszakos hallgatói a Las Vegas-i építészeti versenyen.

Cz.E.

Forrás: PTE

A megmérettetés a Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás nevet viselte, amely keretében olyan projekteket vártak a szervezők, amelyek új eszközöket találnak ki a lakásárak csökkentésére. A résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy rugalmas, újító, kísérleti fázisú koncepciót javasoljanak a megfizethető lakások számára Las Vegasban.  

A tervezőknek a lehető legkreatívabb módon kellett különböző nagyságú tereket tervezniük családok, egyedülállók és párok befogadására, amelyek eltérnek az eddigi lakhatás, a tervezés és a közösség egészének eddigi tipikus elképzeléseitől, miközben fókuszba helyezik a fenntarthatóságot és a megfizethetőséget. 

Dr. Borsos Ágnes, a Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék vezetője elmondta, hogy a pályázatban felvetett kihívásokkal a hallgatók biztosan találkozni fognak a pályafutások során, hiszen a klímaszorongás, a fenntarthatóság, az energiakrízis új megoldásokat kíván, így ez a feladat valós élethelyzetet modellezett.

A pályázat tiszteletbeli elismerésében Gantumur Bujinlkham, Lujain Ahmad Mohamadamen és Sara Ardalan Hussein által alkotott nemzetközi építészekből és belsőépítészekből álló csapat részesült. A hallgatók szerint a versenyeken való részvétellel nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, a kihívás szélesíti a látókörüket és fejleszti a kreativitásukat.

Forrás: PTE

A PTE MIK dékánja, prof. Dr. Medvegy Gabriella elmondta, hogy az építészet és a belsőépítészet határán a pécsi belsőépítész-képzés a terek tervezésénél és kialakításánál minden esetben az emberközpontú tervezésre fekteti a hangsúlyt. A kar oktatói mindig arra törekednek, hogy élő projekteket vigyenek az oktatásba, amelyek a munkaerőpiacon is értékesebb tudást képviseljenek. 

A tiszteletbeli elismerésen kívül, három pécsi csapat projektje pedig bekerült a legjobb húsz közé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában