Sok előnnyel jár

2023.08.27. 12:30

Társasági programokat és ünnepségeket is szerveznek a tagoknak a nyugdíjas-szövetkezetek

Legalább féltucat nyugdíjas-szövetkezet kínál már munkát a 65 év felettieknek Baranyában. De mi az előnye, ha az idős emberek szövetkezeten keresztül vállalnak munkát?

Mészáros B. Endre

Fotó: M. W.

Az erre vonatkozó jogszabály hat éve született és lehetővé teszi az öregségi nyugdíjasok védett keretek közötti kedvezményes foglalkoztatását oly módon, hogy a munkavállaló és a munkáltató is jól járjon. A nyugdíjas-szövetkezeten keresztül végzett munka után az időskorúaktól, mint bármilyen más munkavállalás esetén is, csak a bruttó bér 15 százalékát vonják le szja-befizetésként. A cégeknek pedig nem kell az így alkalmazottak után szociális hozzájárulási adót fizetni, e helyett a szövetkezetnek utalják az úgynevezett vállalási díjat. Az igazi haszon azonban a részletekben rejlik. 

A tevékenység rugalmas: a tagok döntik el, hogy mikor és mennyit szeretnének dolgozni, és a munkalehetőségek között is szakértő projektvezető segít választani. A munkáltatóknak további előny, hogy a toborzást, bérszámfejtést és minden adminisztrációt átvállal a hálózat. A nyugdíjasoknak pedig így egyszerűbb az álláskeresés, tudnak választani képességeiknek és szakértelmüknek megfelelő munkát. 

A nyugdíjas-szövetkezetek emellett programokat, előadásokat, ünnepségeket is szerveznek tagjaik részére. Működő nyugdíjas-szövetkezetek vezetői fogalmaztak úgy, hogy kiemelkedő a közösségformáló tevékenységük, és egyre bővítik a hosszú távú együttműködéseket, a hálózati kapcsolatokat más hasonló szervezetekkel. Kiemelték továbbá, hogy munkájukban nemcsak a hitelesség, a pontosság és a sokszínű munkalehetőségek biztosítása a fontos, de hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra, a civil szervezetekkel való együttműködésre is. 

Úgy összegeztek, hogy egy ember akkor élhet teljes és boldog életet, ha vannak céljai. A célok eléréséhez adhat megoldókulcsot a szövetkezetben eltöltött közös idő és munka. Mert a nyugdíjaskor nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Ebben a státuszban újra kell fogalmazni magunkat és újra kell szervezni az életünket a családdal, a barátokkal, kulturális életünkkel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában