Kirándulnak a nyugdíjasok

2023.08.14. 11:30

A baranyai csoport szervezett útjai már az országhatárt is átlépik

Bemutattuk már a Nyugdíjasok Egyesülete berkein belül működő Szenior Kirándulók klubját, akik hétről hétre járják a természetet, nagy túrát tesznek a Mecsekben és a környező hegyekben, erdőkben.

Mészáros B. Endre

Nos Lovák Ibolya vezetésével ez a társaság időnként már kilép a térség szépségei közül, az ország más részeibe is szerveznek utakat, sőt határon túli gyönyörűségeket is felkeresnek nyugdíjas tagjaikkal, Utazási Klub elnevezéssel.

A Szenior Kirándulók csoport pontosan nyolc esztendeje alakult, a Szenior Akadémia nyugdíjas hallgatóiból. Azzal a céllal, hogy sokat gyalogoljanak az idősebb emberek szabad levegőn, s ily módon őrizzék meg mentális és fizikai egészségüket, bővítsék a világról földrajzi, történelmi, művészeti és néprajzi ismereteiket. A csoport járja a Mecsek 1100 kilométernyi turista úthálózatát, felkeresik Pécs és környéke nevezetességeit, múzeumokat, kiállításokat, bányász emlékhelyeket, tanösvényeket, arborétumokat. S időnként vonattal, busszal elutaznak a régió figyelemre méltó helyeire is, Szekszárdra, Kaposvárra, a Balaton-partra. 

Új ismeretségek, barátságok születnek eközben, és a társaság külön is összejár egy-egy partira, vagy közösen mennek színházba, hangversenyekre, az egyesület által rendezett kulturális programokra. A pécsi, baranyai nyugdíjas túrázók 120-an kapnak hétről hétre e-mail-értesítést az aktuális útvonalról, s közülük mintegy negyvenen vesznek részt a változó időtartamú és hosszúságú utakon. A túrák helyéről és pontos idejéről pár nappal előbb megy csak ki az e-mail-értesítés, mert az időjárás, a többi pécsi túracsoport programjainak függvénye, hogy az adott héten hová indul a csoport. Mint vezetőjük, Lovák Ibolya kiemeli, van, aki 2–4 kilométert bír megtenni egészségi állapota alapján, s utána kiszáll valamelyik köztes állomáson, de a többség bírja az 5–10 kilométeres utakat is. Július-augusztusban egyébként nyári szünetet tart a klub, legközelebb szeptember elején indul mecseki túra.

Viszont tavaly tavasztól létrejött a csoporton belül egy Utazók Klubja is, melynek keretében havi rendszerességgel szerveznek nagyobb távolságokra több napos buszos kirándulásokat. Ezek az utak nem elsősorban városnézésről, tengerparti fürdőzésről szólnak, hanem turisztikai nevezetességek felkereséséről, neves túraútvonalak bejárásáról. 
Idén például januárban Budapestre utaztak, a Szépművészeti Múzeumban az El Greco életmű-bemutatót nézték meg, áprilisban Ozorán megtekintették Pipó várát, Dégen a Festetics kastélyt és túráztak a rétszilasi  tavaknál. 

Májusban Zalában kirándultak, ahol Kehidakustányban és Zalaegerszegen az Alsóerdőben, valamint a Jeli arborétumban jártak, továbbá Sárváron a Nádasdy-várban, a Ság-hegyen, a Kemenes Vulkánparkban és Zalaszántón a Buddhista Béke Sztúpában. Júniusban pedig Alsó-Ausztriában, Gloggnitzben a Lindt Csokoládégyár volt az úti cél, valamint a Schneeberg hegy, az Ötscher Naturpark, a mariazelli kegytemplom és várkastélyok (Kapfenberg, Herberstein). 

Augusztus 24-25-én a horvátországi Varas, Trakošćan és Zagorje, valamint a szlovéniai Ptuj, Jeruzalem és Csáktornya következik. Erre az útra már mind a negyven hely elkelt, de érdemes figyelni az ezt követő őszi programokra.

Szeptember 21-én ugyanis Petőfi nyomában járnak a Kiskunság szívében, Kecskeméten, ahol a Városházát, a Cifrapalotát, a Bugaci parkot tekintik meg, és Kiskőrösön Petőfi Sándor szülőházát, a János Vitéz Látogatóközpontot. Októberben pedig 5–7-én háromnapos buszos útra mennek Csehországba, az ezüst városába Kutná Horába, Sedlecre, és Prágába. Emellett Velké Popovice-ben a Kozel sörgyár és a Karlstein vár szerepel még a programban.

A klubtagok 65–80 év közöttiek, de jelentkezhetnek fiatalabbak is, ha munkájuknál és egészségüknél fogva el tudnak szabadulni a munkától minden csütörtök délelőtt. Továbbá bevált gyakorlat az is, hogy a nagyszülők elhozzák unokáikat a túrákra. 

A Nyugdíjasok Egyesülete honlapján (nyugegy.hu) megtalálható a klubvezető  elérhetősége, és pontos információk vannak arról, miként jelentkezhet tagnak valaki, hogy lehet egy mecseki, vagy egy határon túli túrán részt venni, emellett beszámolók olvashatók a már lezajlott távoli utakról. 

A pécsi Szenior Kirándulók egyébként tagjai az Országos Gyalogló Idősklub hálózatnak. Még Monspart Sarolta kezdeményezésére jött létre ez a hálózat, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék hazánkban a nyugdíjasok körében a gyaloglást és szakmai segítséget biztosítsanak számukra. Ez a szervezet továbbá kapcsolatfelvételt teremt az ország különböző nyugdíjas túraklubjai között.

Ami nélkül nem megy a túra

Lovák Ibolya elmondta azt is, hogy aki ismeretlenül belecsöppen az egyik mecseki túrájukba, az kirándulásra alkalmas csukott, bokát védő sportcipőbe menjen, és célszerű hozni túrabotot. Ennek a korosztálynak a túrabot ugyanis óriási segítség, de nem tilos a nordic walking használata sem. Időjárásnak megfelelő öltözet és kicsire csomagolt esőkabát is legyen része a felszerelésnek. Emellett jó, ha van egy kulacsnyi víz, és némi útravaló (szendvics, gyümölcs), ami négy-öt órás távollét esetén szükséges. No és személyi igazolvány mindig kell, mert busszal közelítik meg a kiinduló állomást.

Őszi Szenior Mozgásnapok

A Nyugdíjasok Egyesülete október 10–14. között a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetséggel közösen Szenior Mozgásnapokat szervez. Ennek keretében több gyaloglós programot is rendeznek, azzal a szándékkal, hogy megmutassák, Pécsett és környékén milyen ingyenes mozgáslehetőségeket (kirándulás, torna, asztaliteniszezés, teniszezés, nordic walking- és petanque oktatás stb.) érhetnek el az idősek. A pontos helyszínek és időpontok felkerülnek a Nyugdíjas Egyesület honlapjára és Facebook-oldalára, valamint a Szeinor Akadémia és a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség oldalára is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!