Felvonultak a munkagépek

2023.08.25. 17:30

Tavasztól újra a régi fényében ragyog majd a horgásztó Márokon

Megkezdődtek a Mároki-horgásztó mederrendezési, felújítási munkálatai, melyre az önkormányzat százmillió forint támogatást nyert. A tó és a körülötte lévő – már megújult terület – jövő tavasztól újra várja a horgászokat és a kirándulókat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Mároki Önkormányzat

A község külterületén, a falutól száz méterre található egy hektáros Mároki-horgásztó sorsa a helyiek, és a baranyai horgászok legnagyobb örömére végre rendeződik. A tó és a tavat tápláló Mároki vízfolyás kotrása régóta várat magára, hiszen a vízfolyás többször kiszáradt, emiatt évek óta problémát okozott az alacsony vízszint. Nem egyszer a helyi horgászok és a térség önkéntes szervezetei  társadalmi munkában nyújtottak segítséget, hogy a tavat, annak vízellátottságát, vagy vízszintjét rendezzék, ezek azonban mindig csak ideig óráig oldották meg a problémát. A tavalyelőtti és a tavalyi aszályos időszakok következtében pedig végleg kiszáradt a tó.

– A mederrendezés folyamatos feladatot adott az önkormányzatnak, de a végső megoldáshoz külső forrásokra volt szükségünk. Kerestük a lehetőségeket, és szerencsére sikerrel pályáztunk a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban. A horgásztó jókarba helyezése című projekt keretében az elnyert százmillió forintból újulhat most meg a horgásztavunk – mondta Krizics Zsanett, Márok polgármestere. 

Fotó: Györkő Zsombor

A kivitelezés a napokban kezdődött meg, a munkagépek felvonultak a területre és meg is kezdték a földmunkákat. A következő hetekben, hónapokban elbontják a meglévő árapasztó műtárgyat és zsilipet, és helyreállítják az árapasztókat, műtárgyakat, völgyzárókat, zsilipeket. Rendbe teszik a lecsapoló árok környezetét és tókotrást, mederrendezés hajtanak végre. Tehát minden olyan munkát elvégeznek, amellyel a tó megújulhat. Várhatóan tavasztól már újra régi fényében fogadhatja a horgászokat és a kirándulókat.

A községvezető elmondta, a tó környezetét egy másik pályázatból újították fel. A Leader program keretében nyert 20 millió forint támogatásból parkolót alakítottak ki, megújították a tó melletti utat, 40 padot helyeztek ki, esőbeállókat és egy kültéri konyhát építettek, közvilágítási lámpatestet helyeztek el a tó mellé és a stéget is felújították, mindezzel pedig egy új közösségi színtér jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában