Élő emlékezet

2023.10.14. 12:00

A megújult tárlat az egyetem saját identitásának megőrzésében fontos szerepet játszik

Kerek évfordulót ünnepel a Pécsi Tudományegyetem, hiszen 2023-ban száz éve annak, hogy az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözött. Ennek apropójából megújult a Szepesy utcában található egyetemtörténeti állandó kiállítás, amely a középkori, 1367-ben alapított egyetem és jogelőd intézményeinek történetét mutatja be a 21. századig.

Czeczon Enikő

A megújult kiállítást október 13-án nyitotta meg a PTE rektora, Miseta Attila, valamint az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója, Szeberényi Gábor. 

Az egyetem rektora beszédében először köszönetét fejezte ki azok felé, akik a kiállítás létrejöttén, megújulásán dolgoztak és dolgoznak. Mindemellett elmondta, hogy úgy gondolja, hogy a Pécsi Tudományegyetem rengeteg értékkel bír, amelynek egy része most ezen a kiállításon is megjelenhet. Miseta Attila kiemelte azt is, hogy ugyan néhány területen van még mit javítani az egyetemen, de büszkék lehetünk azokra az eredményekre, amiket az elmúlt évtizedekben elértek. 

Szeberényi Gábor, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója köszöntötte a tárlat megnyitóján résztvevőket, majd elmondta, hogy minden kiállítás beruházás-igényes, és ez a tárlat sem jöhetett volna létre a Centenáriumi Programirányító Bizottság és az egyetem vezetésének támogatása nélkül. De arról is beszélt a főigazgató, hogy ez a megújult tárlat az egyetem saját identitásának megőrzésében fontos szerepet játszik, aki bízik benne, hogy az egyetem oktatói saját identitásnövelésük eszközeként tekintenek a tárlatra, és elhozzák a hallgatókat ide, mert igazán rajtuk keresztül fog mindez élő emlékezetté és identitásképzővé válni.  

A megújult kiállításon szerepet kapnak a karok történetei, a hallgatói élet és a tudományos munka is. De külön részt szántak az egyetemi klinikáira is. A tárlat ezen részét orvosi eszközök, fényképek, a betegek emlékei színesítik. Olyan különlegességek is láthatók a tárlaton mint Ádám Antal alkotmánybírói lánca, Szentágothai János mikroszkópja, Prinz Gyula személyes tárgyai, Keserü Ilona egy műve, egy Commodore számítógép vagy az egyetem rektorait ábrázoló festmények. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában