Egybeért az épület

2023.10.09. 20:00

Díjat érdemelt a tervezőpáros húszéves munkája

A Dél-dunántúli Építész Kamara Forbát Alfréd Díjjal tüntette ki Schunk Tímea és Getto Tamás a Pellérdi Általános Iskola és Bölcsőde bővítésére vonatkozó építészeti tervét.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A pellérdi iskola és bölcsőde épületegyüttesének tervezése még 2003-ban kezdődött el, amikor a GETTOPLAN építésziroda megnyerte a falu fejlesztési tervére kiírt pályázatot. Az első tollvonás és az utolsó elem befejezése között majdnem 20 év telt el, miközben a tervezőpáros mindvégig azonos volt. A falu akkori vezetője Metzing József célul tűzte ki, hogy egy új faluközpontot hoz létre, községházával és oktatási-nevelési központtal.

Ehhez az elképzeléshez Getto Tamás egy olyan tervet készített, amely azt a víziót követte, hogy az épület egyik felén bemegy egy 3 éves gyerek és a másik oldalán pedig kijön egy kiskamasz. A tervezők – és a megrendelők is – mindig ez irányba próbálták a fejlesztést terelni.  

Az iskolát 2005-ben tervezték, Schunk Tímea ekkor csatlakozott a tervezési folyamatba. A 2007-ben megépült és átadták az iskola épületét.

– Mindig figyeltük, illetve az önkormányzat is mindig nyomon követte a pályázati kiírásokat, hogy az épület az elképzelés szerint tudjon bővülni. Az óvoda épületére számtalan verziót készítettünk a 2007-es évet követően. Időközben Tajti Zoltán lett a polgármester, akivel szintén nagyon jó kapcsolatot tudtunk kialakítani, és 2011-ben jött a lehetőség, hogy bölcsődével lehetne bővíteni az iskola épületét

 – mondta Schunk Tímea. 

Ekkor 3 ütemre bontva egy kétcsoportos bölcsődét, és egy 4 csoportos óvodát terveztek, amely az iskola épületéhez egy konyhával és ebédlővel csatlakozott volna. A beruházás első üteme volt a bölcsőde megépítése, erre volt is pályázati forrás, és további ütemeknek is megvolt már az építési engedélye, de az élet úgy hozta, hogy nem volt arra lehetőség pályázati forrás, hogy ezek még épüljenek. 

Az iskolával átellenes sarkon 2013-ban megépült a bölcsőde, de a tervezőpáros nem engedte el azt az elképelést, hogy a két épületet „összekösse”.

2017-ben az iskola bővítésére volt lehetőség, ekkor a tantermi szárny bővülhetett, illetve itt a tervezők a megrendelővel (ekkor már a tankerület) elérték, hogy egy ebédlővel, egy melegítő konyhával, illetve egy tankonyhával is kiegészüljön az iskolaépület. Ezután 2019-ben a bölcsőde bővítésére volt lehetőség, ekkor tervezték meg a bölcsőde második ütemét, amivel összeért az egész épületegyüttes, amely az elmúlt évben készült el.

Getto Tamás Ybl és Príma díjas építész, MOME egyetemi tanára, több baranyai középület terveit készítette. Schunk Tímeával a PTE MIK egyetemi adjunktusával közös, díjazott munkájuk még a Mecseki hegyoldalon megépült lakóépület terve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában