Piaci körkép

2023.11.10. 07:00

A savanyúságok nyomába eredtünk a pécsi vásárcsarnokban

Reggel öt és nyolc óra között ugyan még nincs tömeg a gasztronómia katedrálisában, de a szokásos piaci zsivaj már így is tapasztalható, csak még kissé tompított hangerőn.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A sült kolbász és hurka illata már szállt a levegőben, jelezve, hogy a vásárlók épp reggelijüket fogyasztják, de a kávé kellemes aromája is elért az emberekhez, és ébresztőként le is gurították presszójukat egy cukor, egy tejszínnel, miközben megbeszélték ügyes-bajos dolgaikat ismerőseikkel.

Ezután indult a bevásárlás. A kosarakba kerültek a szokásos dolgok: hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika. A gyümölcsökből is fogytak, főleg a szilvát és a szőlőt vásárolták, de egy-egy vásárló olyan különlegességekből is vett, mint a sárkánygyümölcs vagy éppen a kókusz.

Mi azonban más illatok irányába indultunk. Kicsit olyanok voltunk, mint Scooby-Doo és Bozont, akik egy jó szendvics illatát érezve, eltántoríthatatlanul indultak meg annak irányába. Kollégámmal a savanyúság nyomába eredtünk. Megérdeklődtük, hogy a téli időszak közeledtével mit vásárolnak szívesen az emberek.

A válasz egyértelműen a savanyú káposzta volt. Van, aki már megalapozva a téli hangulatot, készít egy kisebb adag töltött káposztát. Emellett sokan keresik a céklát is, ami egy szezonális téli savanyúság, hiszen frissen van főzve, de igazából embere válogatja, hogy kinek mi kerül a kosarába.
Az én személyes kedvencem a savanyú fokhagyma, amelyet cukor, ecet, só és ízlés szerinti fűszerezéssel tehetünk el. Érdemes kipróbálni, hiszen amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában