Egészséges nedű

2023.11.19. 20:00

Az újborok mellett a must is jól fogy a Villányi Borvidéken

A Márton-napi libavacsorák alkalmával a vendégek előszeretettel kóstolják az újborokat, de jól fogy ilyenkor a must is, melyet több pincészet kínál. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt érdemes fogyasztani ezt is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Shutterstock

Bő egy hónapja véget ért a szüret, és már javában kóstolják az újborokat a vendégek a Villányi Borvidéken. Persze nem csak az újbor, hanem a must is jól fogy ebben az időszakban, sőt egész évben egyre keresettebb, hiszen nagyon egészséges innivalóról van szó.

Több pincészettől vásárolhatunk mustot, Bag in Boxban, vagy palackozva. A pincészetek mindenféle adalékanyag nélkül hőkezeléssel tartósítják a préselt szőlőlevet. Egyre nagyobb igény van rá, hiszen magas tápanyagtartalma ellenére alacsony a kalóriatartalma, emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. K-, E- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez. A must egyik legfontosabb alkotóeleme, a quercetin nevű fla­vonoid, amely segíti az egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és gyulladáscsökkentő hatású. Ezenkívül védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől. Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is a gyorsabb felépülés reményében.

Gere Tamás és Zsolt Pincészeténél évente 30-40 hektoliternyi, Muscat Ottonel szőlőből préselt mustot töltenek Bag in Boxokba, illetve palackokba. S mint Gere Zsolt borász elmondta, nagyon szeretik a vendégek, és viszonteladók is vásárolnak belőle. A vacsorákhoz jellemzően az alkoholt nem fogyasztó vendégek kérik, illetve érdekes tapasztalás gyűjthető abból is, hogy az adott mustból végül milyen bor lett. 

Otthonra is vihetünk

Ha családos vendégek érkeznek a pincészetbe, a gyerekeknek a szülők mustot kérnek, hogy amíg ők az étteremben elfogyasztanak egy-egy pohár bort, a must révén a kicsik sem maradnak ki a kóstolásból. Bag in Boxban, vagy palackozva számos villányi pincészet kínál mustot, így otthon is élvezhetjük a finom és egészséges nedűt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában