Válasszuk a helyit!

2023.11.17. 14:00

Baranyai borokat és egészséges szőlőtermékeket népszerűsítettek a Kossuth téren

Hogy a borkészítésen túl mi mindenre jó még a szőlő, azon belül is a baranyai, megtudhatták azok, akik pénteken ellátogattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezetének a pécsi Kossuth téren felállított standjához, ahol a helyi fehér- és vörösbor-fajták mellett szőlőből, szőlőmagból készült helyi termékeket népszerűsítettek.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Baranyában szép hagyomány, hogy minden évben népszerűsítjük a helyben előállított jó minőségű élelmiszereket – hangsúlyozta az eseményen Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke. Mint hozzátette, e kezdeményezés keretében minden évben a nyáron az ormánsági mézédes görögdinnyét, ősszel helyi méztermelők által előállított mézet népszerűsítik.

 

A promóciós sorozatba méltó módon illeszkedik a helyben előállított bor és a szőlőből készült termékek sorának népszerűsítése. Ha van az országnak olyan szeglete, ahol szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek évszázados kultúrája van, akkor az Baranya – hangoztatta a vármegyei elnök jelezve, hogy a villányi mellett a pécsi borvidék is egyre jelentősebb.

Őri László felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi évtizedekben a szőlőből a hazai borász szakma és a kutatók együttműködésének köszönhetően számos egészséges terméket állítanak elő kozmetikai termékektől az egészségmegőrzésig. Ezek alapja a helyben megtermelt, jó minőségű baranyai szőlő – emelte ki.

A vármegyei elnök egyúttal azt javasolta a baranyaiaknak, hogy borban is válasszák a helyit, köztük a különleges cirfandlit, karácsonyi ajándék gyanánt pedig a szőlőből előállított termékeket.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya vármegyei elnöke arról beszélt, hogy promóciós sorozatukban most a helyi borra és a szőlőből készült igen egészséges termékekre került a sor. A figyelemfelhívó akciót Pécsi Tudományegyetemmel közösen valósítják meg – derült ki szavaiból.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének munkatársa, Bélavári-Török Ágnes, aki aktívan részt vett a pénteken bemutatott borok elállításában a többi között arra biztatott mindenkit, hogy válasszanak helyi termékeket, köztük a csak Pécsi borvidéken termesztett cirfandlit.

A NAK standján egyebek mellett kékszőlőmag-olajat, abból készült ajakápolót, illetve szőlőmagból és bogyóhéjból készült tablettát, kékszőlőmag-mikroőrleményt is népszerűsítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában