Nélkülük nincs karácsony

2023.11.25. 07:00

Fókuszban a halak: felteszik az i-re a pontyot a Pécsi Vásárcsarnokban

Hal nélkül a legtöbb háznál nincs karácsony. És mivel egyre inkább közeledik a szeretet ünnepe, valamint a Pécsi Vásárcsarnok megnyitotta negyedik kiállítását, amelynek fókuszába most a halak úsztak, ezért nem meglepő, hogy e heti piaci körképünk során a halak akadtak a mi horgunkra is.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A csarnokba érkezéskor rögtön a halbolthoz siettünk, amelynek szomszédságában állították fel a Magyarországi halakról szóló tárlatot, ahol helyet kapott egy nagy akvárium is a kiállítás sztárjaival.

Sokan vásároltak is halakat a gasztronómia katedrálisának halboltjában, amelynek tulajdonosa Sándor Ferenc, aki elmondta, hogy az emberek leginkább pontyot visznek, amit a sorban aztán a szürke harcsa követ, de kárász, keszeg, apróhal is szokott a bevásárlószatyrokba kerülni. Az is kiderült, hogy a halfogyasztási adatok nem a legjobbak Magyarországon, pedig hazánkban nagyon sok őshonos faj van, amiket sokkal bátrabban kellene fogyasztanunk.

A Pécsi Vásárcsarnok vezetője, Orbán Krisztina elmondta, hogy most, hogy jön a karácsony, és fókuszba kerül a halfogyasztás, a csarnok szeretné megismertetni a látogatókat a hazai halakkal. Magyarországon karácsony táján fogyasztjuk a legtöbb halat, ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy ezt a szokásunkat megváltoztassuk és minél több halat ­fogyasszunk egész évben.

A kiállítás szakmai partnerei a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Debreceni Természettár, akikkel közös célja a csarnoknak, hogy informálják az embereket ezekről az élőlényekről, és közvetve a természetvédelemről is. A kellemes élmény garantált, valamint az is, ha ránézünk a halakra, akkor szinte már otthon is érezzük magunkat, ahol a szeretteink körében jót eszünk és beszélgetünk a halászlé felett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában