Debütált

2023.11.29. 17:50

Forradalmi újítást mutattak be a kiállításon

Saját fejlesztésű készülékkel debütált a napokban Düsseldorfban a pécsi Z Elektronika Kft.

Tóth Viktória

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: PopTika

A vállalat elsőként a MEDICA Nemzetközi Orvostechnikai Kiállítás látogatóival ismertette meg a PTE-vel közösen tervezett és megvalósított speciális fájdalomküszöb-mérő berendezését, amely a gyógyszeriparban alkalmazható, és kutatóintézetek számára fejlesztették ki.

A jelenleg hitelesítés alatt álló eszközt a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kollektív magyar standján mutatták be. A fejlesztés attól forradalmi, hogy a készülék kísérletekben résztvevő állatok fájdalomérzékeléséről nyújt információkat a fájdalomcsillapító anyagok teszteléséhez. Ezt a folyamatot a kutatók ez idáig manuális módszerrel végezték. A teljesen automata berendezés viszont kamerákkal vizsgálja az állatok mozgását, automatikusan vezérelt elektronikával és szoftverek segítségével objektív mérési eredményeket ad a kísérletekről.

– A berendezés használata során kutató aktív jelenlétére sincs szükség, hiszen az előre beállított paraméterek alapján a gép tényszerűen és gyorsan képes egyszerre akár több állat vizsgálatára is. Ebből adódóan kutatóintézetek, gyógyszergyárak, gyógyszerfejlesztő központok igen hasznos kutatási segédeszköze lehet

 – mondta el Ulrich Gyula, a cég fejlesztési vezetője.

Mint megtudtuk, a szóban forgó eszközt is felvonultató MEDICA csaknem 70 ország több mint 5300 kiállítójával és 83 000 látogatójával a világ egyik legnagyobb vállalatok közti orvosi szakvására. Az innovatív termékek és szolgáltatások széles skáláját mutatja be az orvosi képalkotás, laboratóriumi technológia, diagnosztika, egészségügyi informatika, mobil egészségügy, valamint fizioterápiás/ortopédiai technológia és orvosi fogyóeszközök területéről. Az első osztályú fórumok, konferenciák és különleges show-k kiterjedt programja érdekes előadásokra, szakértői beszélgetésekre is lehetőséget adott, így a kiállítás a Z Elektronika számára is kiváló alkalmat jelentett nemzetközi kapcsolatok építésére és szakmai visszajelzések gyűjtésére. A begyűjtött tapasztalatokat és új ismeretségeket a pécsi cég felhasználja majd a berendezés továbbfejlesztéséhez és értékesítéséhez.

– A Z Elektronika a MEDICA-val egyidőben a hannoveri Agritechnica Agrárgépipari- és Technológiai Kiállításon is új fejlesztést mutatott be. A Fertitronic nevű terméke folyamatos szenzoros méréseket végez, amelyek alapján előre beállított határokon belül változtatja a kijuttatott anyag mennyiségét. A termék olyan gazdálkodóknak ajánlott, akik kontrollálva e kijuttatott mennyiségeket optimalizálnák a rendelkezésre álló korlátozott erőforrásokat – tudtuk meg a cég részünkre eljuttatott közleményéből.

A vállalat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával jelent meg Hannoverben. Az Agritechnika idén rekordot döntött látogatószámban, és a szóban forgó pécsi termék iránti kereslet is kiemelkedő volt. Annak értékesítését a Z Elektronika 2024 második felében tervezi elkezdeni, és az eladásoknak elsősorban Európa, de azon kívül Dél- Amerika és Ázsia is célterülete lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában