Az első épület

2023.11.12. 17:30

Vajon mi lett a gőzfürdővel, amit Uránvárosba terveztek?

Pénteken és szombaton mintegy 40 előadó részvételével tartották meg a 8. Pécs-Baranya évszázadai című országos helyismereti konferenciát a Tudásközpontban. A Csorba Győző Könyvtár által szervezett tanácskozás számtalan érdekfeszítő témája közül lapunk hasábjaira kívánkozik Pap Luca Zsófia Uránváros fejlődéséről szóló előadása.

Balikó Gergely

Az előadó az úgynevezett késleltetett városfejlődés terminusának nyomán tekintette át a városrész történetét. Magyarázata szerint e jelenség ott jelentkezik, ahol a városodás üteme túlságosan gyors az infrastruktúra növekedéséhez képest. A mindennapokban ez túlzsúfoltságot eredményez, azaz nincs elég kereskedelmi egység vagy férőhely a köznevelési intézményekben.

Az első lépés a lelőhely azonosítása volt
Kezdjük azonban az elején, ahogy Pap Luca Zsófia is tette, aki felidézte: Uránváros keletkezése az 1953-as expedíciónak köszönhető, amely során szovjet geofizikusok urán­érc lelőhelyeket azonosítanak a Mecsek nyugati részén. Bauxitbánya vállalat fedőnév alatt 1955-ben megalapítják a bányászatért felelős céget, és megkötik az 1956 elején hatályba lépő szovjet–magyar uránegyezményt.
A kutató kifejtette, a teljes beruházási összegből, amelynek 75 százalékát a Szovjetunió vállalta magára, 500 millió forintot fordítottak a lakótelep építésére. Az összegből 4000 lakás és ezek kiszolgálásához szükséges kommunális egységek felhúzása vált lehetségessé. Az új városrész helyszínének a volt pécsi polgári repülőtér mintegy 100 hektáros területét jelölték ki, ami 8–12 kilométerre található a bányáktól – elevenítette fel.

Pap Luca Zsófia emlékeztetett rá, hogy a kivitelezéssel egy fiatal, ambiciózus mérnököt, Dénesi Ödönt bízták meg, aki 1955-ben kezdte meg munkáját, amelynek eredményeként az első épületet 1956. október 23-án, azaz a forradalom kirobbanásának napján adták át.
Az előadó a dolgozói létszám alakulásáról ismertette, hogy míg 1956-ban 1997, 1967-ben már 7800 ember dolgozott az uránbányában. A városrész lakossága is hasonló mértékben nőtt az 1950–60-as években: 1956 és 1968 között 4250 lakást adtak át. Érdekesség, hogy az ottani ingatlanok 10 százaléka a városi tanács kezelésébe került.

A szolgáltatások lassabban növekedtek 
Az előadás lényege szerint e hatalmasnak nevezhető lakosságnövekedést a közcélú szolgáltatások sokáig igen nehezen követték le, érdekes kontrasztba állítva a városrész szlogenjével: miszerint Uránváros modern város. Először boltokat, majd köznevelési intézményeket, utána a közigazgatási, egészségügyi, végül a szórakozóhelyeket építették fel. 1959-ben egy 800 fős munkásszállót is átadtak, és az abban lakók szintén használták a városrész közösségi célú létesítményeit.
A problémákra térve Pap Luca Zsófia ismertette: sokáig a köztisztasági vállalat nem kielégítően látta el feladatát, mert a cég nem tudta követni a beköltöző lakosság növekedésének ütemét. A zsúfoltságról sokat elárul, hogy a helyiek az első időszakban egy-egy csemegebolton és újságosbódén voltak kénytelenek osztozni. A kereskedelem hiányosságait végül a Mecsek Áruház 1969-es átadása oldotta meg.

Több tervezet beruházás végül elmaradt
Az előadó több, meg nem valósult beruházást is sorra vett, amelyek szerint vásárcsarnokot, pártszékházat, kultúrpalotát, szabadtéri színpadot, sőt még gőzfürdőt is terveztek a városrészben felépíteni. Kitért arra is, hogy sokáig a közvilágítás elégtelen volta kellemetlenséget és közbiztonsági kockázatot is jelentett az ott lakóknak. Szintén érdekesség, hogy a friss városrész utcáit sokáig nem nevezték el, a házakat nem számozták be. Ennek következtében nemcsak az idegenek, hanem még a postások is csak jelentős nehézségek árán találták meg a keresett helyeieket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában