Rengeteg csapadék hullott

2023.12.23. 12:00

A Duna több mint egy, a Dráva fél-egy méterrel volt magasabb a sokéves átlagnál

Idén novemberben területi átlagban jelentősen több csapadék hullott le a szokásosnál. A csapadék mennyisége szinte mindenhol meghaladta a 100 millimétert, ami több, mint a havi átlag kétszerese. A legtöbb csapadékot a Mecsekben és Dráva-sík egyes részein mérte a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Balikó Gergely

Novemberi összesítésükből kiderült, a hónap során a középhőmérsékletek fél-egy fokkal az átlag felett alakultak. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beszámolt arról, hogy novemberben a dunai vízállásokban áradó tendencia volt megfigyelhető, hónap végi maximum vízállásokkal.

A részletekről azt közölték, hogy a mohácsi szelvényben a minimum vízállás november 1-én 184 centiméter, a maximum érték pedig 24-én 600 centiméter volt. A folyó középvízállása Mohácsnál 386 centiméter volt, ami 117 centiméterrel haladta meg a sokéves (1990-2022) novemberi átlagot.

Beszámoltak róla, hogy a hónap végén egy árhullám vonult le a Dunán a vízgyűjtő területre lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében, de az csak a Győr-Moson-Sopron vármegyei Nagybajcs állomáson okozott elsőfokú készültségi szintet a 471 centiméterrel tetőző vízállást, Mohácson viszont 1 méterrel az elsőfokú készültségi szint alatt maradt a vízszint.

A drávai állomások vízjárására eleinte az áradó-, majd november 8-9-től az apadó tendencia volt jellemző, a hónap eleji maximumokkal – ismertette a vízügy, arra is kitérve, hogy a barcsi vízmércén a maximum vízállás 332 centiméter volt november 6-án, a minimum pedig mínusz 63 centiméter november 29-én.

A vízgyűjtő területre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt Drávaszabolcson elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállás alakult ki, és a folyó 463 centiméterrel tetőzött november 8-án. A Dráva vízmércéin a vízállások plusz 50 és plusz 99 centiméter közötti értékekkel haladták meg a sokéves átlagot.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kitért arra is, hogy novemberben a Duna átlag vízhozama másodpercenként 2748 köbméter volt, ami 872 köbméterrel több a sokéves átlagnál. A Dráva Barcsnál mért átlag vízhozama 754 köbméter/másodperc ez 213 köbméterrel több a sokéves havi átlagnál.

A kisvízfolyásokról az igazgatóság szerint elmondható, hogy csak a Karasica (Villány) és a Határkülvíz (Csömend) vízhozama maradt el a sokéves átlagértékektől, míg az Egyesült-Gyöngyös (Kétújfalu), a Baranya-csatorna (Csikóstőttős) és a Kapos (Fészerlak) vízhozama meghaladta ezeket az értékeket.

A tájékoztatás szerint az igazgatóság működési területén novemberben nem kellett a belvíz ellen védekezni. A novemberi talajvízszint-változások jellemzően emelkedő tendenciával határozták meg a kutak vízszintváltozásának alakulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában