Korszerű eszközt fejlesztettek

2023.12.01. 19:15

A kiterjesztett valóságot alkalmazzák a diagnosztikában

Lezárult a zMed Zrt. által 2017-ben megkezdett fejlesztési projekt, melynek célja az volt, hogy megkönnyítse az orvosok mindennapjait, a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkosson egy digitális mozgásrögzítésre alkalmas eszközzel, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról, vagy éppen műtéti tervezésről.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: PopTika

A pécsi zMed csapata, kiváló szakemberekkel kiegészülve az elmúlt években azon dolgozott, hogy a jövő orvoslását mihamarabb elhozza a hazai kórházakba és egészségügyi intézményekbe. A projekt célja kezdetektől az volt, hogy megkönnyítse az orvosok és orvostanhallgatók mindennapjait, a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkosson, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról vagy éppen műtéti tervezésről. Egyedi fejlesztésük, a zMed Editor mára már olyan képfeldolgozást és megjelenítést tesz lehetővé, amely hiánypótló a piacon. Az orvosok egyidőben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel. Emellett a műtéti tervezésben és előkészítésben is kiemelt szerepet kap az eszköz.

A fejlesztés hat éve indult. 

A csapat a projekt elején részletesen feltárta a kapcsolódó és rendelkezésre álló technológiákat, ezek felhasználhatóságának igazolására megvalósíthatósági prototípusokat is készítettek, ezzel előkészítve és támogatva a kutatói, fejlesztői és tesztelői munkát. Ezzel párhuzamosan feltérképezték, hogyan lehetne a rendszert beilleszteni az orvosi protokollba, megvizsgálták, hogyan lehet az eszközt oktatási célokra használni, illetve meghatározták a kutatásra kiválasztott szerveket és betegségeket, mindezekkel együtt pedig a kutatási- és rendszertervet is.

Ezt követően kifejlesztették a projekt és az innováció legfontosabb alkotóelemeit: a statikus térrekonstrukciós és a dinamikus térrögzítő rendszereket, a feldolgozó algoritmusokat és eljárásokat, valamint a motion capture (digitális mozgásrögzítés) rendszereket és a rájuk kidolgozott eljárásokat. A projekt végeztével létrejött egy olyan kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldás, amellyel a CT- és MR-felvételeket a felhasználók körbe tudják járni, és az egyes szerveket meg tudják vizsgálni különböző szögekből is. Mindemellett készült egy, a teljes emberi test mozgását leképező motion capture ruha, amellyel nyomon követhető a rehabilitációra szoruló betegek fejlődése. Végül a kéz és ujjak mozgásának vizsgálatára is kifejlesztettek egy kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldást, amivel modellezhetőek az egyes kezet és ujjakat érintő betegségek, és azok gyógyulási folyamatai.

A projektben a Pécsi Tudományegyetem és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) is részt vett szakmai együttműködő partnerként - derül ki az egyetem közleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában